Miercuri, 8 decembrie, la Casa Natiunilor Unite a avut loc prima intalnire consultativa pentru proiectul legislativ de integrare in legislatia romaneasca a Codului International de Marketing al Substituentilor de Lapte Matern - SLM (formule de lapte praf), elaborat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF. Legea ar reglementa modul in care aceste produse pot fi plasate in piata pentru a evita inlocuirea laptelui matern cu formula de lapte praf, acolo unde nu se impune, si sa creeze un mediu de protectie, promovare si sustinere a alaptarii prin indepartarea presiunii comerciale asupra mamelor atunci cand decid modul in care isi vor hrani copiii si indepartarea presiunii asupra cadrelor medicale in a recomanda o anumita marca de substituent de lapte matern.

Alaptare versus formula de lapte prafFoto: Vimeo

Substituirea laptelui matern are consecinte de sanatate atat pe termen scurt cat si pe termen lung, iar UNICEF si OMS promoveaza alaptarea ca un drept al copilului, inscris in Conventia cu privire la drepturile copilului. Mortalitatea infantila poate fi redusa cu 20% in cazul copiilor care sunt pusi la sanul mamei in prima ora dupa nastere, iar datele internationale arata ca 13% din decesele copiilor sub 1 an pot fi prevenite prin alaptare.

Citeste mai mult pe MedLive.ro despre proiectul legislativ, Codul International de Marketing al SLM si Initiativa Spital Prieten al Copilului. Posteaza propunerile tale

Citeste si: