Pubertatea debuteaza de obicei intre 8 si 13 ani la fete si intre 9 si 14 ani la baieti. Daca maturizarea organismului incepe inainte de aceste varste, medicii pot diagnostica pubertatea precoce. Conform statisticilor, in Romania exista cateva sute de cazuri, acestea fiind de opt ori mai frecvente la fete decat la baieti, mai ales in mediul urban. Cauzele care duc la aceasta tulburare sunt idiopatice (la care medicina nu are raspuns), genetice, existenta unor tumori la nivelul hipotalamo-hipofizar sau a unor tumori craniene.

Copilarie Foto: Agerpres

Afla pe MedLive.ro care sunt cauzele posibile, semnele, consecintele si factorii asociati pubertatii precoce. Comenteaza si tu.

Exista doua tipuri de pubertate precoce: pubertatea precoce centrala si pubertatea precoce periferica.

Pubertatea precoce este adesea un motiv de ingrijorare pentru parinti. Daca copilul da semne de maturizare prematura trebuie sa consultati medicul endocrinolog pediatru, insa indiferent de diagnostic, e bine sa va amintiti cateva lucruri. Adesea, simptomele care par sa indice o pubertate precoce sunt de fapt doar simptome izolate si de cele mai multe ori trec de la sine. Atunci cand medicul decide ca este necesar tratamentul, acesta este de obicei eficient. Marea majoritate a copiilor care au trecut printr-o pubertate precoce devin adulti sanatosi atat din punct de vedere medical si psihologic, cat si din punct de vedere social.

Citeste si: