M-am trezit la ora 6:10 a.m., dupa ce m-am culcat la 12:45 a.m. M-am trezit o data in timpul noptii. Ritmul meu cardiac a fost de 61 de batai pe minut. Presiunea sangelui, 127 cu 74. Am facut exercitii ieri timp de zero minute, asa ca ritmul meu cardiac maxim per exercitiu nu a fost calculat. Am ingerat aproximativ 600 de miligrame de cafeina, zero alcool. La conferinta TED@Cannes 2010, Gary Wolf prezinta ideea de Quantified Self (Sinele cuantificat), o distractie stiintifica mai noua: utilizarea aplicatiilor de pe telefon si alte dispozitive similare pornite mereu pentru a-ti urmari si analiza corpul, starea organismului: Oamenii isi urmaresc dieta prin Twitter, scutecele copiilor pe iPhone, fac jurnale detaliate ale starii lor de spirit, simptome sau tratamente.

Inhalatorul pentru astmatici cu GPSFoto: YouTube

Avem, de pilda, o pereche de casti de la Apple. Anul trecut, compania a obtinut patente pentru ca utilizatorul sa obtina prin casti urmatoarele date: ritmul cardiac, temperatura sangelui si oxigenarea sangelui. "In ce scop putem folosi asa ceva?", se intreaba Wolf. "Unii au spus: pentru securitate biometrica. Altii spun ca e bun pentru cercetarea sanatatii publice. Unii oameni vor spune ca e pentru o cercetare de piata avangardista. Ei bine, este si pentru cunoasterea de sine. Daca vrem sa actionam mai eficient in lume, trebuie sa ne cunoastem mai bine pe noi insine", concluzioneaza Wolf.

Gary Wolf: La ce sunt bune astfel de sisteme? Pentru o imbunatatire sistematica oarecare, dezvoltare personala, auto-cunoastere, constientizare de sine. Gandim, invatam, ne amintim si vrem sa ne deschidem orizonturile.