Tarifele platite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru acelasi tip de interventie chirurgicala sunt mai mici la privat decat in spitalele de stat, a declarat, vineri, directorul CNAS, Dorin Ionescu, pentru Mediafax. El a explicat ca CNAS are contract cu 50 de furnizori privati din 20 de judete si municipiul Bucuresti, iar tarifele decontate pentru serviciile furnizate de unitatile sanitare private reprezinta cam doua treimi din sumele decontate celor de stat.

Dorin Ionescu spune ca tariful mediu decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru un pacient operat la o clinica privata este de 1.100 de lei, iar la un spital de stat, de 1.400 de lei.

Potrivit directorului CNAS, intr-o clinica privata care are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, CNAS deconteaza o interventie de hernie inghinala si, respectiv una de apendice cu cate 2.500 de lei, o operatie de colecist 4.840 lei si de chist ovarian 2.850 lei. Pacientul achita cazarea 750 lei pe zi, iar la pediatrie 510 lei.

O alta clinica percepe pentru spitalizare continua 2.300 lei - tarif pe caz pentru afectiuni chirurgicale, 1.900 lei tarif pe caz pentru afectiuni medicale si 1.800 lei tarif pe caz pentru afectiuni obstetricale. Aceeasi clinica ofera servicii pentru spitalizare pe zi de 300 de lei pe caz pentru afectiuni non-chirurgicale, 380 de lei pe caz pentru afectiuni chirurgicale si 350 de lei tarif pe caz pentru afectiuni genito-mamare.