Cate ore petreci in fata computerului sau a televizorului? Folosim din plin tehnologia moderna, insa organismul nostru nu se acomodeaza si, la un moment dat, se resimte. Peste 70% din oamenii care folosesc calculatorul la munca se plang de diverse forme de disconfort ocular. "Cei care folosesc mult calculatorul sau televizorul uita sa clipeasca", explica dr. Lucia Cristina Paunescu, medic specialist oftalmolog, pentru MedLive.ro. "Cei tineri nu isi dau seama, muncesc 8, 10, 12 ore, chiar si mai mult si, la un moment dat, pe masura ce inaintam in varsta, incepem sa resimtim". O lumina optima, un monitor adecvat si pauzele obligatorii sunt cateva modalitati in care iti poti proteja ochii.

Prea mult calculator stricaFoto: Reuters

“Se stie ca cei care privesc mult intr-un monitor sau intr-un televizor cam uita sa clipeasca”, spune dr. Paunescu. Astfel, poate aparea sindromul ochiului uscat si de aici necesitatea de a folosi lacrimi artificiale. Cu aceste probleme nu se confrunta doar cei care sunt nevoiti sa stea toata ziua la computer, ci si persoanele care au profesii foarte solicitante pentru ochi.

Vezi video si citeste mai mult despre cum poti sa-ti protejezi ochii pe MedLive.ro.

Foloseste lumina ambientala optima.

Foloseste un monitor adecvat.

Ajusteaza luminozitatea si contrastul monitorului la o intensitate apropiata de mediul ambiental.

Clipeste mai des.

Pozitia corecta la calculator

Asigura-te ca folosesti o pozitie adecvata de lucru:

  • Capul trebuie sa fie drept, nu inclinat in fata sau in spate. Monitorul ar trebui pozitionat cu aproximativ 15 grade mai jos de nivelul ochilor.
  • Spatele si umerii trebuie sa fie drepti, dar relaxati. Nu te apleca peste tastatura.
  • Partea superioara a bratelor trebuie sa fie apropiata de corp si relaxata.
  • Antebratele trebuie sa se sprijine de birou, iar incheietura cotului trebuie sa formeze un unghi de cel putin 90 de grade.
  • Mainile trebuie sa se afle la acelasi nivel cu antebratele, cu incheietura un pic indoita.
  • Picioarele trebuie sa stea pe podea sau pe un suport special, genunchii formand un unghi de cel putin 90 de grade.