O concentratie ridicata de vitamina B6 si metionina in organism reduce la jumatate riscul imbolnavirii de cancer pulmonar, indiferent daca e vorba de persoane fumatoare, nefumatoare sau fosti fumatori care au renuntat la viciu. Aceasta este concluzia unui studiu citat de AFP, efectuat in zece tari europene, la care au participat peste 400.000 de persoane.

Fumatul, principalul factor de risc pentru cancerul pulmonarFoto: PhotoExpress

Cercetatorii au subliniat insa importanta renuntarii la fumat, care este principalul factor de risc in cazul cancerului la plamani si al altor afectiuni grave. Studii anterioare au aratat ca fumatorii mor cu zece ani mai devreme decat nefumatorii, dar renuntarea la fumat chiar si la o varsta inaintata reduce riscul la jumatate.

Rezultatele cercetarii pot duce la descoperiri mult mai importante, insa oamenii nu trebuie sa creada ca pot sa ia niste vitamine si sa fumeze linistiti, a avertizat dr. Norman Edelman de la American Lung Association.

Daca probele de sange ale voluntarilor contineau si o concentratie peste medie de acid folic, pe langa vitamina B6 si metionina, riscul de cancer pulmonar era diminuat cu 67%, au adaugat autorii studiului publicat in luna iunie in Journal of the American Medical Association.

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer si face aproximativ 1,3 milioane de victime anual, conform statisticilor elaborate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.