Copiii care mananca trei sau mai multi hamburgeri pe saptamana se pot imbolnavi mai usor de astm, arata un amplu studiu international, citat de Agerpres. Pe de alta parte, un regim mediteranean bogat in fructe, legume si peste, pare a avea un rol protector.

Studiul a fost realizat de Gabriele Nagel, de la Universitatea din Ulm, Germania, care a analizat datele culese in perioada 1995–2005 referitoare la 50.000 de copii din 20 de tari. Copiii aveau varste cuprinse intre opt si 12 ani. In chestionarele completate de parinti erau trecute obiceiurile alimentare si daca sufereau de astm sau de respiratie suieratoare. Aproape 30.000 de copii au fost supusi si unor teste alergologice.

Rezultatele arata ca regimul alimentar nu determina o crestere a sensibilitatii copiilor la alergenii comuni, insa pot avea o influenta asupra frecventei astmului si respiratiei suieratoare.

Incidenta scazuta a respiratiei suieratoare la copii a fost asociata cu consumul ridicat de fructe, atat in tarile bogate cat si in cele sarace. Cercetatorii au confirmat observatiile anterioare, conform carora un regim de tip mediteranean duce la o incidenta mai scazuta a astmului si a respiratiei suieratoare.

In schimb, in tarile bogate, consumul a trei sau mai multi hamburgeri saptamanal se asociaza cu o prezenta crescuta a astmului si a respiratiei suieratoare.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.