Rata mortalitatii in randul barbatilor care sufera de cancer de piele s-a dublat in ultimii 30 de ani. Statisticile realizate de organizatia britanica Cancer Research arata o crestere alarmanta a deceselor survenite in urma melanoamelor maligne, in special in randul barbatilor varstnici. Daca la sfarsitul anilor ‘70, rata mortalitatii era de 1,5 la 100.000, in prezent aceasta se ridica la 3,1 la 100.000, indica BBC.

De asemenea, rata mortalitatii in randul femeilor a crescut de la 1,5 la 2,2 cazuri la 100.000. In ceea ce priveste barbatii cu varsta peste 65 de ani, rata mortalitatii a crescut de la 4,5 la 15,2 decese la 100.000, in ultimii 30 de ani.

Totusi, cancerul de piele este o boala care poate fi prevenita, daca oamenii evita arsurile solare si cer sfatul medicului imediat ce remarca aparitia semnelor specifice. De aceea, Caroline Cerny, de la Cancer Research UK, sustine ca barbatii ar trebui sa acorde mai multa atentie pielii si sa incerce sa recunoasca semnele care pot indica prezenta cancerului.

“Mult prea des, barbatii lasa in seama partenerelor lor sau a mamelor grija de a le aminti sa foloseasca o crema inainte de expunerea la soare, sa se protejeze cu o bluza si o palarie sau chiar sa mearga la medic daca constata modificari ale alunitelor”.Cerny a adaugat ca cifrele demonstreaza ca barbatii fie nu cunosc si nu reusesc sa identifice primele simptome ale cancerului de piele, fie le ignora si evita sa mearga la doctor.

“Vizita la doctor este esentiala, daca cineva remarca schimbari neobisnuite ale alunitelor sau ale pielii. Cu cat mai repede este diagnosticat cancerul, cu atat este mai usor de tratat”, spune Caroline Cerny.

Cancerul de piele este cea mai raspandita forma de cancer si apare cu precadere pe portiunile de piele care sunt expuse mai des la soare. Pentru a recunoaste in stare incipienta simptomele, trebuie sa urmariti evolutia alunitelor de pe corp.

Semne care ar trebui sa ne ingrijoreze:

  • Alunite asimetrice. Daca impartim o alunita in doua jumatati si aceste nu sunt simetrice este cazul sa consultati un medic;
  • Alunite cu contur neregulat. Alunitele au, de obicei, un contur perfect delimitat. Ar trebui sa cereti sfatul unui doctor daca alunita incepe sa-si piarda forma initiala, iar marginile incep sa se extinda pe suprafata pielii fara a pastra rotundul initial.
  • Variatii de culoare. Un alt semn care ar putea indica prezenta cancerului de piele este culoarea alunitei. Consultati medicul daca o la singura alunita constatati mai multe tonuri de culoare, de la foarte deschis la foarte inchis.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.