Oamenii sunt mai fericiti si mai putin stresati dupa varsta de 50 de ani, indica un studiu Gallup publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences si citat de The Telegraph. Emotiile precum mânia, ingrijorarea sau tristetea variaza in timp, ca intensitate, intr-un mod similar la femei si barbati, desi femeile sunt mai predispuse la stres sau stari depresive decat barbatii, sustin cercetatorii de la universitatile Columbia, Princeton si Stony Brook.

Emotiile negative, precum stresul si furia, scad in intensitate dupa varsta de 20 de ani, iar persoanele trecute de 50 de ani se ingrijoreaza mai putin decat tinerii. Autorii studiului, coordonati de Arthur A. Stone de la Universitatea Stony Brook, sustin ca factori precum somajul sau singuratatea nu par sa afecteze tiparele bunei-dispozitii.

Iata cateva din concluziile studiului, realizat pe un esantion de 340.000 de persoane:

  • sentimentul de buna dispozitie se poate imbunatati atunci cand copiii pleaca "la casa lor", deoarece se reduce numarul conflictelor familiale si se reduc sursele de ingrijorare;
  • oamenii sunt mai putin ingrijorati in privinta banilor pe masura ce avanseaza in varsta;
  • femeile s-au clasat mai bine decat barbatii in ceea ce priveste nivelul general de buna dispozitie, insa barbatii au obtinut scoruri mai ridicate la capitolul fericire si placere de a trai.

Asadar, de ce persoanele varstnice sunt mai fericite si mai putin stresate decat tinerii? Autorii studiului sunt de parere ca raspunsul este simplu si tine de intelepciune si inteligenta emotionala.

De asemenea, varstnicii au mai putine amintiri neplacute decat tinerii, ceea ce face ca acestia sa isi poata controla mai usor sentimentele, sustin autorii.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.