Oamenii care nu se spala pe dinti de doua ori pe zi prezinta un risc cu 70% mai ridicat de a suferi de boli de inima decat cei care respecta igiena dentara, sustin autorii unui studiu realizat pe un esantion de 12.000 de adulti din Scotia si citat de Reuters.

Richard Watt, de la University College din Londra, spune ca, inca din secolul 19, a existat o teorie potrivit careia problemele dentare puteau cauza probleme de sanatate in intreg corpul.

Totusi, riscul de a suferi de boli de inima din cauza igienei precare dentare (de 70%) este de aproape doua ori mai mic decat cel asociat fumatului (de 135%). "Comparativ cu alte obiceiuri, precum fumatul sau alimentatia saraca, considerate principalii factori de risc pentru bolile de inima, igiena dentara nu intra in aceeasi categorie", a subliniat Richard Watt.

Studiul privind legatura dintre igiena dentara si sanatatea inimii a fost publicat, vineri, in British Medical Journal, fiind prima cercetare care studiaza legatura dintre numarul periajelor dentare zilnice si problemele cardiace.

Studiul a relevat, totusi, obiceiuri bune in materie de igiena dentara la scotieni - 62% dintre respondenti au declarat ca merg la stomatolog o data la 6 luni, iar 71% se spala pe dinti de doua ori pe zi.