Riscurile la care se supune un pacient in momentul in care isi da acordul sa i se efectueze o operatie deschisa sunt mai mari, fata de una minim invaziva, de orice fel ar fi aceasta. Din pacate, pe langa posiblitatea nereusitei care exista in cazul oricarei operatii, multe spitale de la noi nu reusesc nici sa ofere garantia unei sterilizari corecte pre, intra si post-operatorii.

De aceea, daca oamenii au de ales intre o operatie clasica, deschisa si una minim invaziva, in care riscurile de infectie sunt aproape zero, o aleg pe cea din urma si preferabil in afara tarii. Desigur, costurile sunt mai mari in acest caz si nu oricine isi permite o operatie si costurile implicite sederii in afara, astfel ca multi pierd din start dreptul de a alege.

In acest context, doi medici neurochirurgi de origine israeliana, Reuven Gepstein si Evgeniy Pevzner, au luat hotararea de a instrui medicii romani in efectuarea a patru tipuri de interventii chirurgicale minim invazive pe coloana vertebrala.

„Durerea de spate este a doua durere dupa durerea de cap pentru are pacientii solicita consult medical. Ea afecteza toate categoriile sociale si profesionale, fiind o afectiune foarte raspandita, dar desi este atat de raspandita, tratamentul chirurgical al herniei de disc lombare a inceput in anul 1934”, spune conferentiarul universitar Danil Adam, sef al sectiei Neurochirurgie la Spitalul Clinic de Urgenta „Sfantul Pantelimon”.

Exista patru tipuri de tehnici minim invazive pe coloana vertebrala pe care cei doi medici neurochirurgi le efectueaza la Centrul medical de diagnostic si tratament „Dr.Victor Babes”:

  • coblatia;
  • radiofrecventa;
  • vertebroplastia;
  • stabilizarea dinamica a coloanei prin procediul Dynabolt.

“Recuperarea post-operatorie, practic, nu este necesara. Durata unei interventii este cuprinsa intre 15 si 30 de minute, pacientul ramane pentru aproximativ o ora la spital dupa efectuarea operatiei, dupa care pleaca singur pe picioare, acasa”, a explicat Evgeniy Pevzner.

Dar acestea nu sunt singurele avantaje. Medicul specialist neurochirurg Ioana Hornea a explicat care sunt acestea:

  • nu exista risc de paralizie ca in cazul operatiilor clasice;
  • nu exista risc de tromboza;
  • calea de abord este percutana (prin tegument);
  • nu se fac incizii pe os;
  • reinsertia sociala este rapida si starea de confort a pacientilor este sporita prin scaderea durerii post-operatorii;
  • se obtine maximum de beneficii cu o rata minima de complicatii;
  • distrugerea tesuturilor este minima;
  • efectul cosmetic post-operator cu beneficiu asupra psihicului pacientului.

Coblatia consta in punctia percutana sub control radiologic a discului herniat si vaporizarea unei parti din nucleul pulpos. Se reduce astfel presiunea in interiorul discului intervertebral. Acesta revine treptat in pozitie normala si nu mai comprima radacinile nervilor spinali. Tehnica este recomandata in tratamentul herniilor de disc.

Radiofrecventa presupune o denervare prin energie inalta (temperatura maxima a electrodului este de 80-90 de grade Celsius, timp de 90 de secunde) a trunchiurilor nervoase mediale ale ramurilor dorsale care inerveaza fiecare fateta a capsulei articulare. Tehnica este recomandata in tratamentul sindromului fatetelor articulare.

Vertebropastia presupune injectarea pe cale percutana in corpul vertebral de polimetilmetacrilat (ciment). Este indicata in cazurile leziunilor corpurilor vertebrale, benigne sau maligne, dar mai ales in fractura tasare osteoporotica a corpului vertebral.

Stabilizarea dinamica a coloanei prin procedeul Dynabolt consta in introducerea unor suruburi in pediculii celor doua vertebre deplasate anterior/posterior una fata de cealalta. Intre suruburile de aceeasi parte a vertebrei, se monteaza o placuta care creeaza o punte intre aceste suruburi, apoi se reduce alunecarea cu ajutorul dispozitivului silverbolt (dynabolt) ce tractioneaza vertebra deplasata si o realiniaza. Recomandata pacientilor cu spondilolistezis.