Si taticii sufera de depresie postnatala, insa in cele mai multe cazuri boala ramane nediagnosticata si netratata. Oameni de stiinta americani sustin ca unul din zece tatici trece prin stari depresive generate de lipsa somnului si de noile responsabilitati care apar dupa nasterea copilului, relateaza BBC.

Echipa de cercetatori a Eastern Virginia Medical School si-a bazat analiza pe rezultatele a 43 de studii la care au participat peste 28.000 de parinti din 16 state. Ei au descoperit ca proaspetii tatici sunt in general mai fericiti in primele saptamani dupa nasterea copilului, iar depresia se manifesta dupa trei pana la sase luni. Intre 10 si 25% din tatici sufera de depresie postnatala in aceasta perioada.

In plus, se pare ca aceasta depresie se transmite: barbatii sunt mai predispusi la depresie postnatala daca si partenerele lor trec prin aceeasi stare.

Coordonatorii studiului, dr. James Paulson si Sharnail Bazemore, recomanda imbunatatirea programelor de depistare si de asigurare a unui tratment de specialitate pentru tatii care prezinta riscul de a dezvolta depresie postnatala, in contextul in care tot mai multe date arata ca starile psihice ale parintilor afecteaza in mod negativ dezvoltarea emotionala si comportamentala a copiilor.

Ei sunt de parere ca atat masurile de prevenire, cat si tratarea acestei manifestari ar trebui sa fie abordate in cuplu si nu individual.

"Momentul in care devii parinte reprezinta una din cele mai mari schimbari, atat in viata barbatului cat si a femeii. Totusi, se cunosc inca destul de putine lucruri despre impactul asupra sanatatii psihice si despre numarul persoanelor care se confrunta cu astfel de situatii", explica Bridget O'Connell, coordonatorul centrului de caritate Mind.

"Proaspetii parinti se pot confrunta cu lipsa somnului, schimbari in stilul de viata, schimbari in relatia de cuplu si responsabilitati noi, toate in acelasi timp, iar noi nu tinem cont intotdeauna de faptul ca aceste probleme sunt intampinate in egala masura si de femei si de barbati".

Unii specialisti contesta teoria emisa de cercetatorii de la Eastern Virginia Medical School. "Bineinteles ca este important sa diagnosticam si sa tratam cazurile grave de depresie. Totusi, sa spui ca tatii pot suferi de depresie postanatala contravine legilor biologiei. Barbatii nu au capacitatea fizica de a concepe un copil, nu sufera dereglarile hormonale specifice si nu pot naste", este de parere Ellie Lee, lector la catedra de Politici sociale a Universitatii Kent.

Ea nu neaga insa faptul ca barbatii societatii moderne se confrunta cu provocari diferite fata de cei din trecut. "Nu mai este suficient sa fie cei care aduc banii in casa. Ei trebuie sa fie implicati. Se asteapta din partea lor sa se abtina de la consumul de alcool, sa participe la fiecare ecografie si sa simta durerile nasterii. Toate acestea pot fi, intr-adevar, o experienta stresanta".

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.