Infectiile tractului urinar sunt din ce in ce mai greu de tratat din cauza rezistentei tot mai crescute a organismului uman la antibiotice, avertizeaza oameni de stiinta citati de BBC. Ei spun ca problema s-a agravat odata cu folosirea antibioticelor pe scara larga in industria zootehnica. Cercetatorii de la Universitatea din Hong Kong au demonstrat ca astfel sunt transmise de la animal la om gene rezistente la antibiotice.

Cercetatorii au examinat bacteria escherichia coli, responsabila pentru o gama larga de infectii urinare. Ei au analizat probe preluate de la oameni si animale si au descoperit in ambele cazuri prezenta unei gene rezistente la antibiotice. Aceasta gena, denumita aacC2, codifica rezistenta la gentamicina, antibiotic utilizat frecvent. Ea a fost depistata in 80% din cele 249 de mostre umane si animale studiate.

“Genele rezistente se pot raspandi in intestinul uman prin intermediul alimentelor, prin contact direct cu animalele sau expunere la surse de apa contaminate” a explicat dr. Pak-Leung Ho, coordonatorul studiului. “Cand aceste gene ajung in bacteriile care declanseaza infectiile la om, aceste boli sunt mult mai dificil de tratat".

O problema globala

Desi cercetarea a fost facuta doar in Hong Kong, expertii sunt de parere ca problema se extinde la nivel mondial. “Avand in vedere comertul international de carne si produse din carne, rezistenta la antibiotice dintr-o anumita zona geografica se poate transforma rapid intr-o problema globala”, sustine dr. Ho.

“Folosirea antibioticelor in industria zootehnica este atent controlata in Europa”, spune profesorul Chris Thomas, expert in bacteriologie la Universitatea Birmingham. “Totusi, chiar daca problema este tinuta sub control aici, persoanele care calatoresc peste hotare si migreaza de la o comunitate la alta vor aduce cu ele gena si vor raspandi rezistenta la antibiotice”, a adaugat el. “Este o problema internationala”.

Prof. Thomas a explicat ca infectiile vor putea fi tratate folosind alte tipuri de antibiotice, mai scumpe. Totusi, in timp, omul ar putea dezvolta rezistenta si la acestea.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.