In Romania mor anual 33.000 de persoane din cauza fumatului, respectiv un roman la fiecare 16 minute. 70% dintre acestia au varste cuprinse intre 35 si 69 de ani, anunta Societatea Romana de Pneumologie. Potrivit Eurobarometer Report realizat de Comisia Europeana, 25% din cauzele de deces la nivel european au survenit la persoanele bolnave de cancer provocat in urma fumatului. Mai mult, aproximativ 15% din totalul deceselor anuale in Europa este cauzat de fumat.

Informatia pe scurt:

  • 33.000 de persoane mor anual in Romania din cauza fumatului;
  • In Europa 25% din decesele anuale ale persoanelor bolnave de cancer sunt provocate de fumat;
  • 15% din totalul de decese anuale in Europa sunt cauzate de fumat;
  • In lume, la fiecare 8 secunde, o persoana moare din cauza fumatului.

"In Romania, incidenta cancerului cauzat de fumat creste ingrijorator. Numai anul trecut, in tara noastra au murit 33.000 de oameni datorita unor afectiuni provocate de fumat. Multi fumatori sunt la cea de-a doua tentativa de renuntare la fumat si, in lipsa unui sprijin medical de specialitate, se reapuca, pierzandu-si total increderea ca vor reusi vreodata sa renunte la aceasta dependenta", a declarat prof. dr. Miron Bogdan, vicepresedinte Societatea Romana de Pneumologie, intr-un comunicat de presa.

El explica faptul ca fumatul "nu inseamna doar o dependenta psiho-comportamentala, ci si una biologica, din cauza careia persoana se simte depasita in lupta cu renuntarea si, de cele mai multe ori, cedeaza in fata acestei boli".

Conform unui studiu publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in secolul 21 un miliard de oameni isi vor pierde viata din cauza bolilor provocate de tutun.