Copiii nascuti prematur sunt mai sensibili la durere decat cei nascuti la termen, sunt de parere expertii de la University College London, citati de BBC. Ei sustin ca sensibilitatea acestor copii este data de tratamentele si testele de sange la care sunt supusi in maternitate.

Cercetatorii au masurat activitatea cerebrala a bebelusilor in timp ce le era recoltat sange din calcai, procedura obisnuita pentru nou-nascuti. Astfel, ei au remarcat o activitate cerebrala mai intensa la copiii nascuti prematur care au petrecut mai mult de 40 de zile in spital decat la copiii sanatosi de aceeasi varsta.

Atunci cand copiii din ambele categorii au fost doar atinsi pe calcai nu s-a remarcat nici o diferenta din punctul de vedere al activitatii cerebrale, ceea ce sugereaza ca sensibilitatea copiilor nascuti prematur se manifesta doar la durere, nu si la atingere, deci pot beneficia la fel ca si copiii sanatosi de atingerea reconfortanta a mamei.

“Studiul nostru demonstreaza ca nasterea prematura si terapia intensiva afecteaza perceptia durerii la nivel cerebral“, explica coordonatorul cercetarii, dr. Rebeccah Slater. “Capacitatea noastra de a masura raspunsul creierului la stimulii durerosi va determina o abordare mai adecvata si mai bine documentata a administrarii de analgezice”.

“Copiii care sunt ingrijiti perioade mari de timp la terapie intensiva sunt, in general, grav bolnavi si au neaparata nevoie de aceste interventii pentru a fi tinuti in viata”, sustine Andy Cole, director executiv al centrului de ingrijire a copiilor cu nevoi speciale Bliss din Marea Britanie. De aceea, este necesar sa se tina cont de vulnerabilitatea lor in fata durerii si sa se gaseasca cele mai eficiente solutii pentru a o pastra la cel mai scazut nivel posibil.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.