Ministerul Sanatatii intentioneaza sa elimine criteriul "varsta pacientului", care era luat in considerare la selectia cererilor de tratament in strainatate, atunci cand fondurile destinate procedurii depaseau bugetul alocat prin acest program national. Ministerul a supus dezbaterii publice un proiect de ordin de ministru prin care sunt aduse modificari si completari Ordinului 50/2004 privind tratamentul in strainatate, anunta Mediafax.

Ordinul in vigoare prevede ca pacientii cu varsta de pana la 26 de ani au prioritate, primind la evaluarea dosarului 10 puncte, unul cu varsta intre 27 si 60 ani - cinci puncte, iar cei peste 60 - niciun punct.

Proiectul de ordin elimina acest criteriu, dand astfel posibilitatea ca orice persoana, indiferent de varsta, care indeplineste insa celelalte trei criterii, sa poata beneficia de tratament in strainatate. Proiectul se va afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii pana pe 10 iunie.

In Ordinul 50/2004 este prevazut ca atunci cand sunt depasite fondurile alocate Programului National de tratament in strainatate, comisia care analizeaza cererile ia in considerare patru criterii, respectiv riscul vital estimat in lipsa tratamentului, beneficiul tratamentului estimat pentru bolnav, beneficiul tratamentului estimat pentru societate si varsta pacientului. Acesta din urma, contestat in ultima vreme de pacienti, ar urma sa fie eliminat, ramanand valabile doar primele trei.

Initiatorii proiectului sustin ca prin eliminarea acestui criteriu, cererile de trimitere la tratament in strainatate vor fi solutionate cu mai multa operativitate.

Comisia care analizeaza aceste cereri este formata dintr-un secretar de stat de la Ministerul Sanatatii, in calitate de presedinte, doi reprezentanti ai Serviciului pentru programe de sanatate, un reprezentant al Directiei asistenta medicala si un reprezentant al Directiei generale economice.