Soarele ne este, in acelasi timp, prieten si dusman. Expunerea la soare ajuta organismul sa fixeze vitamina D, insa are si o serie de efecte neplacute si greu de neglijat: arsurile, hiperpigmentarea, formarea ridurilor si imbatranirea prematura a pielii, pierderea elasticitatii si fermitatii tenului, asprirea pielii si aparitia cancerului de piele. Copiii nu trebuie expusi la soare in orele de varf decat protejati cu crema speciala, imbracati si cu capul acoperit cu sapca sau palarie, indica specialisti citati de Agerpres.

“Expunerea cinci minute pe zi numai a mainilor si fetei copilului este suficienta pentru fixarea vitaminei D. Este important ca acestia sa nu fie lasati dezbracati pe plaja, ci numai cand merg in apa si sa fie protejati cu crema”, a explicat prof. dr. Anca Zbranca de la Universitatea de medicina si farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi.

Medicii dermatologi atrag atentia ca expunerea la soare in perioada copilariei duce in timp la afectarea pielii. Factorii genetici implicati in producerea melanomului nu pot fi modificati sau eradicati, dar este posibila reducerea semnificativa a riscului dezvoltarii melanomului respectand cateva reguli simple.

Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer. Boala evolueaza rapid si se raspandeste in ganglioni, plamani, ficat sau creier. Totusi, rata de supravietuire a persoanelor cu melanom in primul stadiu este de peste 90%.

Specialistii sustin ca expunerea intensiva si directa la razele soarelui, in special in intervalul orar 11 – 16, trebuie evitata. Aceasta trebuie sa fie progresiva si numai dupa ce ne-am protejat pielea cu creme de protectie cu spectru larv (UVA si UVB), cu factor de protectie corespunzator fiecarui tip de ten. Crema trebuie aplicata cu 30 de minute inainte de expunerea la soare si reaplicata periodic la fiecare doua ore.

Cele patru tipuri de ten:

Tipul 1 – culoarea pielii este deschisa, cu pistrui, parul este rosu sau blond, ochii albastri sau verzi, pielea este extrem de sensibila la soare, nu se bronzeaza niciodata si se arde mereu. Timpul de protectie personal este 3 – 10 minute.

Tipul 2 – culoarea pielii este deschisa, dar putin mai inchisa decat tipul 1, parul blond sau blond inchis, ochii sunt albastri, pielea este sensibila la soare, se arde usor si se bronzeaza putin. Pentru aceste persoane timpul de protectie personal este de 10 – 20 de minute.

Tipul 3 – culoarea pielii este usor inchisa, par blond inchis sau saten, ochi de culori variate, pielea e doar putin sensibila la soare, se bronzeaza usor si repede iar bronzul dureaza timp indelungat. Timpul de protectie personal: 20 – 30 de minute.

Tipul 4 – culoarea pielii este brun-deschisa, parul saten sau negru, ochii inchisi. Pielea este robusta, se bronzeaza repede si intens, iar bronzul dureaza timp indelungat. Timpul de protectie personal este de 40 de minute.

Umbrelele nu ne sunt de mare ajutor, deoarece ele nu protejeaza complet de razele soarelui si ar trebui folosite doar ca mijloc suplimentar de protectie. In plus, este bine ca pielea sa fie acoperita permanent de haine (pantaloni lungi, bluze cu maneca lunga), iar capul trebuie protejat de palarii cu boruri largi.

In plus, anumite medicamente sporesc sensibilitatea la lumina, de aceea este necesar sa consultati un medic inainte de expunerea la soare. Unele deodorante, cosmetice sau parfumuri pot determina reactii alergice la soare si trebuie evitata aplicarea lor.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.