“Ma trezesc la ora sapte, torn repede o ceasca de cafea sa ma dezmeticesc, dupa care imi duc copilul la gradinita si alerg la serviciu, sa nu intarzii. Urmeaza noua ore pline de mailuri, telefoane, faxuri, apoi lupta din trafic pentru a ajunge la timp la cursurile de specializare. De aici plec spre casa, fac repede cumparaturile, bag hainele in masina de spalat si, intre timp, pregatesc ceva de mancare. Apuc totusi sa ma joc cu cel mic cateva minute inainte sa il pregatesc de culcare, apoi ma apuc sa scriu la lucrarea de dizertatie… of, daca s-ar putea sa nu dorm deloc…”

Asa arata o zi obisnuita a unei femei moderne, motivate si implinite, ar zice unii. Totusi, somnul este vital. Lipsa somnului poate afecta definitiv sanatatea oamenilor. Persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte au cu 12% mai multe sanse sa moara prematur, in comparatie cu cele care dorm intre sase si opt ore.

Si un somn prea lung este ingrijorator. Moartea prematura, indiferent de cauza acesteia, a fost asociata cu o durata a somnului fie mai lunga fie mai scurta de “idealul” de sase – opt ore. Totusi, in timp ce lipsa somnului poate fi o cauza directa a deteriorarii sanatatii si intr-un final a unei morti premature, somnul care dureaza prea mult “nu sporeste in sine riscurile de mortalitate, dar poate fi simptomul relevant pentru o boala grava si potential mortala“, explica Francesco Cappuccio, seful programului Somn, Sanatate si Societate din cadrul Universitatii Warwick.

“In societatea moderna remarcam o reducere graduala a orelor de somn, iar acest scenariu este mai frecvent in randul angajatilor cu program full-time, ceea ce sugereaza ca s-ar putea datora presiunilor sociale”, spune Capuccio. “Pe de alta parte, deteriorarea starii noastre de sanatate este de foarte multe ori insotita de o prelungire a orelor de somn”.

Profesorul Jim Horne, de la Loughborough Sleep Research Centre, este de parere ca in aceasta ecuatie ar putea fi implicati mai multi factori decat somnul in sine. “Somnul este afectat de multe boli, inclusiv de depresie”, spune el.

“Daca dormiti putin, va puteti imbolnavi de diabet, avea hipertensiune, prea mult colesterol si riscati sa deveniti obezi”, a adăugat prof. Cappuccio. “Credem ca legatura intre prea putin somn si bolile mentionate este provocata de o serie de mecanisme hormonale si de metabolism’, a precizat el.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.