Poate ca Botox-ul te scapa de riduri, dar ar putea sa te coste pierderea prietenilor. Femeile care folosesc injectiile cu toxina botulinica transmit mesaje non-verbale eronate, din cauza paraliziei temporare a muschilor faciali produsa de acestea, arata The Times. Astfel, ele nu mai pot sa isi exprime in mod natural emotiile pe care le traiesc.

Rezultatele unui studiu recent arata ca, oricat s-ar stradui, persoanele care au ales aceasta metoda ca sa ascunda semnele batranetii nu reusesc sa se incrunte, sa para suparate sau, de foarte multe ori, se pot trezi in situatia de a nu-si putea arata empatia fata de o alta persoana. Specialistii avertizeaza ca tratamentele antirid se pot transforma intr-un pericol social modern, capabil sa distruga relatii.

David Havas, coordonatorul studiului, psiholog la University of Wisconsin-Madison, este de parere ca cercetarea sa demonstreaza teoria lui Charles Darwin, conform careia expresiile faciale sunt un factor important in procesul cerebral de producere a emotiilor. Pentru realizarea studiului, care va fi publicat in revista Psychological Science, a fost necesara monitorizarea vitezei cu care 40 de subiecti voluntari au prelucrat o serie de mesaje scrise in mesaje emotionale, inainte si dupa ce au fost injectati cu Botox.

Dupa injectii, care produc amortirea muschilor faciali, voluntarilor le-a luat semnificativ mai mult timp sa inteleaga si sa reactioneze la mesajele negative precum sa fii ignorat de ziua ta de nastere sau sa fii intrerupt in timpul cinei de un telefon de la un agent de vanzari.

"Blocarea expresiilor faciale diminueaza experienta emotiilor", a spus Havas. "Fetele noastre sunt in mod normal pline de vivacitate, ceea ce influenteaza modul in care ne intelegem unii pe ceilalti. Exista o legatura foarte puternica intre expresiile faciale si capacitatea noastra de a intelege sensul limbajului". "Daca oamenii reactioneaza cu intarziere la ce li se spune este posibil ca acest gest sa fie interpretat ca lipsa de interes".

Voluntarii au raspuns cu viteza normala la mesajele pozitive, dar Havas considera ca urmatoarele cercetari vor demonstra ca oamenii care au facut tratament cu Botox in zona din jurul gurii sau pentru a elimina ridurile din jurul ochilor pot sa aiba dificultati cand zambesc si cand inteleg bucuria.

Botox este numele comercial al Toxinei Botulinice de Tip A. Aceasta este derivata din bacteria Clostridium Botulinium. Atunci cand este injectata in muschi, toxina botulinica are un efect local, ea blocheaza comunicatiile dintre terminatiile nervoase si fibrele musculare din jurul zonei injectate, cauzand o slabiciune a muschiului din zona.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.