“Sotiei mele ii este teama sa mearga la doctor. Copil fiind, a fost martora momentului in care bunica ei, de care era foarte apropiata, a fost transportata la spital, cu cancer in stadiu terminal. Astfel, a asociat durerea pierderii bunicii si emotiile intense prin care au trecut membrii familiei cu spitalul si personalul medical. Aceasta problema persista chiar si acum, la maturitate. A fost doar de cateva ori la doctor, cand a fost neaparat necesar, dar de fiecare data s-a confruntat cu senzatii neplacute, care uneori o duceau pana in pragul unui atac de panica.”

Teama de a merge la doctor este un sentiment frecvent intalnit, care poate avea numeroase cauze. In termeni medicali se numeste iatrofobie si se declanseaza in fata oricarei persoane cu autoritate medicala, fie ca este vorba de un control de rutina, de punerea unui diagnostic, de prescrierea unei retete sau programarea unei interventii chirurgicale.

“Cred ca un raspuns firesc ar trebui sa inceapa de undeva din aspectul necunoscut pe care il simtim fiecare. Este normal, cand avem o neplacere, o disfunctionalitate, in special biologica, sigur ca si psihologica, noi trebuie sa luam o masura. Aceasta masura, de obicei, se sanctioneaza cu o vizita la medic. Noi nu stim ce se intampla acolo. Sigur ca unele afectiuni par banale: daca ne-am lovit, avem un mic traumatism si trebuie sa mergem sa ne pansam, sa ne coasa rana, cam stim despre ce este vorba. Dar si asa apare o teama: cum va fi anestezia? Cat va dura? Medicul are o mana buna? Exista aceasta teama pentru ca noi nu anticipam complet ceea ce se intampla acolo”, a explicat doctorul psihiatru Nicolae Marcu pentru MedLive.ro.

Fiecare pacient insa are propria explicatie pentru “fluturii din stomac” pe care ii simte cand bate la usa unui cabinet medical:

•Teama de durere;

•Frica de a afla un diagnostic grav;

•Neincrederea in capacitatea profesionala a medicului;

•Experiente anterioare nefericite;

•Interesul redus al unor medici pentru vindecarea pacientului;

•Mita din sistemul de stat.

“Asa cum este si la o echipa de fotbal, probabil opt sau noua sau zece oameni din aceasta echipa sunt foarte valorosi. Este posibil ca unul din ei sa faca o greseala. Nu-mi place neaparat exemplul partii pline sau goale a paharului, dar putem avea si ghinion si nu ar trebui ca anumite persoane cu o pregatire mai slaba, justificata sau nu, dintr-un anumit domeniu, sa puna amprenta pe restul breslei profesionale”, este de parere Nicolae Marcu. “Medicii in Romania, si spun cu toata convingerea, in cea mai mare parte, sunt foarte buni, sunt competenti in orice loc din lumea asta ii putem duce”.

In plus, a adaugat dr. Marcu, “in anumite zone nu sunt medici, nu avem o acoperire foarte buna. Pentru unii oameni nu este neaparat usor sa se deplaseze dintr-un oras in altul. In aceste zone, de obicei, si medicul are dezavantaje si pregatirea lui poate sa fie mai slaba. Ar mai fi, de exemplu, experientele neplacute: medici care au gresit diagnosticul sau tratamentul, sunt cazurile nete de malpraxis, acestea te fac sa ai o retinere. Insa, in anumite zone, trebuie sa treci peste aceasta retinere, sa incerci sa afli din sistemul rudelor, relatiilor, din reteaua sociala, care sunt medicii valorosi si sa faci pasul catre medic, ca, pana la urma, nu vei putea amana o afectiune existenta.

Una peste alta,expresia “cel mai bun medic din Braila este acceleratul de Bucuresti” exista din pacate. Exista si expresia “decat sa ma duc la ala mai bine mor acasa”. “Sunt zone in care teama este justificata”, a concluzionat Nicolae Marcu.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.