Bolnavii vor fi obligati sa finanteze cabinetele medicilor de familie prin coplata si prin banii platiti pentru consultatia fara programare, in urma semnarii noului contract-cadru pe 2010, a declarat presedintele Colegiului Medicilor, la o zi dupa semnarea contractului intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si reprezentantii medicilor de familie, potrivit Mediafax. Vasile Astarastoae sustine, insa, ca probleme importante din sistemul sanitar au fost lasate deoparte la semnarea contractului.

  • "Unii medici s-au bucurat pentru coplata si plata fara programare. Dar, din pacate, autoritatile lasa deoparte ceea ce este important in sistem, iar pacientii vor fi obligati sa finanteze cabinetele medicilor de familie prin coplata si banii dati daca vor fi consultati fara programare", a subliniat presedintele Colegiului Medicilor.
  • Vasile Astarastoae a mai precizat ca autoritatile au limitat la 20 numarul de consultatii pe zi, transferand astfel finantarea cabinetului in sarcina bolnavilor: "Daca pana acum, medicii puteau face cate consultatii erau necesare intr-o zi, acum trebuie sa faca 20, iar diferenta de bani va fi suportata de catre bolnavi".
  • Presedintele Colegiului Medicilor mai spune ca introducerea tichetului de sanatate ar fi o idee buna, dar numai coroborata cu solutii pentru protejarea pacientului: "Fara aceste acte pentru protectia pacientului, punctul de vedere al CMR pe coplata este negativ. Statul are obligatia de a scadea mortalitatea si morbiditatea. Dar, din pacate, bugetul ministerelor este constituit pe forta ministrilor si nu pe prioritati. In sistem sunt bani, dar trebuie dirijati spre ceea ce este prioritar".