Medicii de familie au reluat, de joi dimineata, eliberarea retetelor compensate si gratuite, precum si a trimiterilor catre specialist, dupa exact o saptamana de la sistarea prescrierii acestora. Ei au ajuns la un acord cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate miercuri seara, dupa mai bine de 12 ore de discutii, anunta Mediafax. Tot miercuri a fost semnat si noul contract-cadru dintre medicii de familie si CNAS.

"Normele privind Contractul-cadru pentru acordarea asistentei in 2010 reprezinta primii pasi de reforma dupa 20 de ani", a declarat presedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihaila.

Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, Rodica Tanasescu, a sustinut ca protocolul semnat miercuri "vrea sa rezolve probleme tehnice care au fost omise din cauza grabei. Dorim ca in viitor toate documentele sa fie discutate din timp, pentru ca sa nu se se mai ajunga la situatia din acest an".

Reprezentantii medicilor de familie si cei ai CNAS nu au oferit foarte multe amanunte in legatura cu schimbarile aduse de noul contract-cadru, ei spunand ca mai sunt aspecte care vor fi discutate in urmatoarele luni, unul dintre ele fiind si subiectul care a starnit discutii controversate, respectiv cel vizand bugetul orientativ.

"Bugetul orientativ nu a fost luat in discutie azi. Asupra lui vom discuta pana in iunie", a precizat Rodica Tanasescu.

Medicii de familie sistasera, incepand cu 1 aprilie, eliberarea de retete compensate si gratuite si de bilete de trimitere sau concedii medicale, din cauza ca nu semnase contractul-cadru cu Casa de Asigurari de Sanatate.

Contractul-cadru urma sa intre in vigoare la data de 1 aprilie, insa la acea data nu fusese publicat in Monitorul Oficial, iar medicii au motivat ca nu se cunosteau normele de aplicare si au refuzat sa il semneze, ei acuzand faptul ca potrivit noului cotract, ar fi urmat sa fie alocati mai putini bani pentru cabinetele de familie.