Copiii sunt, in majoritatea timpului, extrem de activi. Se joaca, alearga, sar, danseaza, par sa nu se opreasca niciodata. Lucrurile nu stau insa chiar asa. Un studiu efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca, la nivel global, copiii petrec mai mult de trei ore in fata televizorului sau calculatorului, relateaza Reuters. La cercetare au participat peste 70.000 de copii, din 34 de state ale lumii.

Coordonatorul studiului, Regina Guthold, a aratat ca, in general, copiii nu fac suficienta miscare, indiferent daca locuiesc in state dezvoltate sau nu. “In ceea ce priveste activitatea fizica, nu am gasit diferente semnificative intre statele bogate si cele sarace”, a declarat Regina Guthold. “Copilaria intr-o tara saraca nu inseamna neaparat ca micutii au mai multa activitate fizica”.

La cercetare au participat 72.845 de copii din Europa, Asia, America de Nord, America de Sud si Orientul Mijlociu, monitorizati in perioada 2003–2007. Realizatorii studiului considera “adecvat” ca tinerii de aceasta varsta sa faca cel putin o ora de exercitii fizice pe zi, cinci zile pe saptamana. Copiii care petrec trei sau mai multe ore pe zi uitandu-se la televizor sau stand in fata calculatorului, in afara orelor de scoala sau a perioadei dedicate temelor, au fost considerati sedentari.

Doar un sfert din baieti si 15% din fete fac suficienta miscare, relava studiul citat. De asemenea, un sfert din baieti si 30% din fete sunt sedentari. In toate statele participante la studiu, fetele sunt mai putin active ca baietii. Singura tara care face exceptie a fost Zambia.

Cele mai active fete sunt cele din India, iar la polul opus se afla fetele din Egipt. In ceea ce priveste baietii, cei mai activi sunt cei din Uruguay. In acelasi timp, baietii din Zambia par sa fie codasii clasamentului din punctul de vedere al activitatilor fizice.

Per total, cei mai activi sunt locuitorii statului Myanmar. In aceasta tara, procentul sedentarismului in randul copiilor se ridica la 13% in cazul baietilor si 8% in cazul fetelor. Cea mai sedentara natiune este cea din Insulele Cayman si St. Lucia, unde 58% din baieti si 64% din fete au activitati sedentare mai mult de trei ore pe zi.

Studiul nu a urmarit sa determine cauzele care duc la aceasta situatie. Totusi, Regina Guthold spune ca motivele ar putea fi legate de procesul accelerat de urbanizare si accesul din ce in ce mai facil la televizor. Ea este de parere ca profesorii ar trebui sa ii educe pe elevi cu privire la importanta activitatilor fizice. De asemenea, ar fi necesara introducerea mai multor ore de sport in programa scolara.

“Chiar tinand cont de limitele pe care le impune acest studiu, cred ca nu gresesc daca spun ca avem o mare problema in ceea ce priveste nivelul activitatii fizice in randul scolarilor din intreaga lume si ca ar trebui sa actionam“, a concluzionat Guthold.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.