Sentimentul de putere conduce la erori de planificare, sustine un studiu realizat de psihologul social dr. Mario Weick de la Universitatea Kent, citat de Science Daily. Cercetarea sa releva ca, atunci cand oamenii se simt puternici, devin mai optimisti si mai putin rigurosi in evaluarea timpului necesar pentru executarea sarcinilor pe care le au de indeplinit.

Experimentul a examinat, pentru prima data, comportamentul de planificare al persoanelor puternice si a concluzionat ca puterea reduce drastic acuratetea previziunilor, cu rate de eroare care se pot ridica pana la 70%.

"Timpul este un factor esential in viata cotidiana a oamenilor. Fie ca sunt profesori, factori de decizie politica sau ingineri, oamenii isi planifica munca si estimeaza timpul necesar pentru indeplinirea obligatiilor. Interesant este ca, de multe ori, oamenii subestimeaza timpul de care au nevoie pentru a indeplini sarcinile. Aceasta predispozitie este cunoscuta sub numele de eroare de planificare si se explica printr-o evaluare limitata a obiectivului vizat. Cu cat oamenii se concentreaza mai mult pe ce isi doresc sa realizeze, cu atat au tendinta mai mare de a neglija impedimentele, experientele anterioare si elementele care nu sunt evidente", a explicat dr. Weick.

"In concluzie, planificarea timpului este adesea inexacta si prea optimista. Puterea creste tendinta oamenilor de a se concentra asupra rezultatelor pe care si-au propus sa le obtina. Desi acest lucru poate fi benefic, in termeni de planificare a timpului am dedus ca puterea poate conduce la grave erori".

Cercetatorii au efectuat patru experimente, prin care au demonstrat ca oamenii care se simt puternici au tendinta de a subestima timpul necesar pentru a finaliza diferite sarcini, de la activitati cotidiene la proiecte importante. "Ceea ce pare sa stea la baza acestor efecte nu este faptul ca persoanele mai puternice au mai multa incredere in abilitatile lor sau ca vad lucrurile prin lentile roz; puterea afecteaza capacitatea de concentrare in procesul de planificare, ceea ce conduce la erori", sustine dr. Weick.

Descoperirile sugereaza faptul ca persoanele care au putere de decizie sunt mai expuse riscului de a cadea prada erorilor de previziune.

Cercetarea propune si metode de a atenua aceste riscuri. Mai exact, autorul studiului sugereaza ca acuratetea previziunilor ar putea fi imbunatatita daca persoanelor implicate li s-ar atrage atentia asupra unor amanunte care le scapa din analiza.

De asemenea, o alta solutie ar putea fi modificarea echilibrului puterii in cadrul structurilor de decizie, de exemplu acordand mai mare importanta planurilor realizate de persoane care detin mai putina putere.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.