Idealuri de frumusete au existat in fiecare epoca, dar niciodata atingerea lor nu a fost mai facila ca in ultimul deceniu. Chirurgia estetica a devenit o procedura comuna, care are aproape intotdeauna o solutie de remodelare a aspectului nostru fizic. Ceea ce multi dintre noi pierd insa din vedere este ca si aceasta procedura este totusi o interventie chirurgicala, care necesita o pregatire prealabila riguroasa.

Am discutat despre chirurgia plastica cu dr. Adriana Radu, medic specialist in chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva.

Citeste si Frumusete pe muchia bisturiului: un corp suplu, un chip frumos, fara riduri, toate cu ajutorul chirurgului plastician.

Reporter: Cand putem considera ca suntem pregatiti pentru o operatie estetica?

Dr. Adriana Radu: In general, ne putem considera pregatiti pentru o interventie de chirurgie estetica in momentul in care suntem la varsta adulta si putem sa luam decizii in legatura cu ceea ce se intampla cu organismul nostru. Cu putine exceptii, interventiile de chirurgie estetica se efectueaza exclusiv la varsta adulta. (...) Exista totusi o interventie care se practica la copii: corectia urechilor malformate.

Reporter: Exista contraindicatii?

Dr. Adriana Radu: Nu exista procedura chirurgicala lipsita de contraindicatii. Practic, orice act chirurgical invaziv asociaza riscuri mai mari sau mai mici in functie de complexitatea interventiei practicate. Cele mai frecvente riscuri sunt cele care sunt comune tuturor interventiilor chirurgicale, respectiv sangerarea, infectia, cicatrizarea vicioasa.

Reporter: Cum trebuie sa se pregateasca un pacient pentru o operatie estetica?

Dr. Adriana Radu: In primul rand, trebuie sa urmeze un traiect standard, sa spunem, adica trebuie sa se prezinte la medicul estetician si, in urma consultatiei, sa stabileasca impreuna cu medicul care este procedura indicata in cazul lui, sa afle cu exactitate toate riscurile, toate avantajele si dezavantajele pe care acea procedura i le poate oferi. Ulterior, daca se indica un anumit tip de interventie chirurgicala, se fac analize preoperatorii, se face un consult anestezic, daca se impune o anestezie generala, astfel incat, preoerator, sa avem o imagine cat mai completa asupra starii de sanatate a pacientului si sa operam in deplina siguranta. Exista in functie de fiecare tip de interventie chirurgicala si investigatii specifice.

Reporter: Se impune un consult psihologic?

Dr. Adriana Radu: Uneori exista o anumita disproportie intre ceea ce percepe pacientul ca nemultumire legata aspectul unei regiuni a corpului si ceea ce exista in realitate.

Reporter: Cat dureaza recuperarea?

Dr. Adriana Radu: Perioada de recuperare variaza in functie de tipul interventiei chirurgicale. Recuperarea este desigur mai redusa in cazul interventiilor mai putin laborioase, cum ar fi lipoaspiratia, cand reintegrarea in viata socioprofesionala se poate face de a doua zi, si mai indelungata la operatiile mai laborioase, de reductie mamara, abdominoplastia, cele care induc un repaus de durata mai mare.

Reporter: In cat timp se vindeca cicatricile?

Dr. Adriana Radu: Cicatricile se vindeca, in medie, in doua saptamani, dar evolutia cicatricei se intinde pe perioada unui an. Practic, din punct de vedere medical, o cicatrice este o cicatrice recenta pana la un an, timp in care se poate actiona cu creme sau cu mijloace de imbunatatire a aspectului cicatricii.

Reporter: Exista interventii care nu lasa cicatrici?

Dr. Adriana Radu: Nu. Interventii chirurgicale nu. Ce putem sa facem prin specificul specialitatii este sa le facem mai putin vizibile sau sa le plasam in locuri care sa nu fie foarte evidente.

Posteaza intrebarea ta in sectiunea Intreaba Medicul - Dr. Adriana Radu, medic specialist chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva.

Citeste tot articolul pe MedLive.ro.