Pacientii care vin la consultatie fara sa aiba programare prealabila vor fi reprogramati sau vor fi vazuti de medicul de familie, dar contra unei taxe care va fi stabilita de fiecare doctor, a declarat, joi, pentru Mediafax, presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihaila. Medicii de familie au dreptul sa stabileasca valoarea taxei, insa vor avea si obligatia de a afisa toate tarifele pe care le percep in cabinet. Masura intra in vigoare de la 1 aprilie.

  • "Eu cer 10 lei pentru pacientul care vine fara programare si solicita sa fie consultat. Fiecare coleg isi stabileste propriile tarife. Potrivit noului contract-cadru suntem obligati sa acordam pentru o consultatie 15 minute. De asemenea toate consultatiile trebuie facute cu programare prealabila", a afirmat Doina Mihaila.

De la plata taxei vor fi, insa, exceptate cazurile de urgente medicale, precum si cabinetele din mediul rural, in localitatile unde, din cauza lipsei mijloacelor tehnice necesare nu exista posibilitatea efectuarii programarilor. Exceptie fac si serviciile medicale paraclinice recomandate bolnavilor care au consemnat pe biletul de trimitere un diagnostic prezumtiv sau cert de afectiune acuta.