Comisia Europeana a anuntat marti adoptarea unei decizii prin care confirma zona de risc stabilita de autoritatile romane in jurul unei ferme cu pasari din comuna Letea (Tulcea), unde a fost confirmata prezenta virusului aviar H5N1, informeaza Euractiv.ro, citand un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit comunicatului CE, laboratorul national din Romania a confirmat luni prezenta virusului inalt patogen al gripei aviare, H5N1, in focarul din comuna Letea. Pentru a limita raspandirea virusului, autoritatile romane au aplicat masurile de control prevazute de legislatia UE. Toate pasarile din focar au fost ucise si a fost stabilita o zona de protectie cu raza de 3 km si, de asemenea, o zona de supraveghere cu raza de 10 km.

Zona de 10 km este considerata ca fiind de "mare risc" si este inconjurata de o zona cu risc redus pentru care au fost, de asemenea, impuse masuri de control al deplasarilor si de biosecuritate pentru fermele de pasari.

Acesta este primul caz de gripa aviara inregistrat in Uniunea Europeana dupa un an. Ultimul caz fusese confirmat in martie 2009, in Germania, la o rata salbatica.