Invatamantul medical romanesc este in regres fata de ceea ce a fost, din cauza lipsei de interes a candidatilor, insa corpul didactic continua sa fie valoros, sustine profesor doctor Florian Popa, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, intr-un interviu acordat Agerpres. El spune insa ca salariile din sistem ar trebui sa creasca, pentru ca absolventii cu rezultate bune sa ramana in tara.

  • "Personal, ca si conducator de universitate de medicina - si una dintre cele mai mari din tara -, consider ca invatamantul medical este la un nivel potrivit pentru etapa pe care o trecem, sigur, intr-un regres fata de ce a fost, din cauza lipsei de interes a candidatilor pentru invatamantul medical care a devenit - sau a ramas, mai bine zis - foarte lung si costisitor. Corpul didactic, la nivel national, - pe care zic eu ca il cunosc -, este valoros, sigur ca facand comparatie cu ce se intampla in alte parti ale Europei, evaluarea nu este pe masura dorintelor noastre, dar perspectiva mi se pare destul de favorabila", spune Florian Popa.
  • "Se vede o usoara crestere a numarului de oameni care doresc sa faca medicina. Cred ca va urma o mai corecta apreciere a muncii medicilor. Un sondaj recent realizat de My Job reliefeaza ca 40% dintre respondenti apreciau ca veniturile medicilor trebuie sa creasca, asta este o presiune pe autoritati pentru cresterea salariilor, fapt care ar face ca absolventii cu rezultate bune sa ramana in tara. Astfel de masuri i-ar readuce in tara si pe cei din afara granitelor care au o anumita experienta europeana sau mondiala in problemele invatamantului medical sau ale domeniului de sanatate. Situatia la ora actuala nu este foarte comoda, in sensul ca poate cei mai buni dintre cei care termina diversele specializari sunt cu ochii mereu dincolo de granitele tarii, din cauza problemelor economice si a platformelor tehnologice pe care si le doresc si care sunt superior dotate in tarile in care se duc", mai spune rectorul UMF.
  • "Eu va spun din experienta, de la clinica mea, unde au terminat doi baieti rezidentiatul de chirurgie si erau foarte bine pregatiti, doream sa-i mentin in sistemul de invatamant. Unul este in Spania, cu 6.000 de euro pe luna si doreste sa plece in Portugalia, cu 8.000 de euro, celalalt tot prin zona aceea. Si ca ei, multi absolventi sunt asteptati in sistemele de sanatate, dupa cum ati vazut, din Anglia, Franta, cu retributii mult deosebite fata de cele care le-ar avea in Romania", a aratat Florian Popa.
  • "Libera circulatie a persoanelor este garantata, dar eu cred ca la cat se investeste in ei de catre stat si de catre comunitate, ar trebui sa ne gandim la posibilitatea pastrarii lor aici prin metode la fel de incisive ca si ale celor de acolo, pentru ca si unde se duc e o lipsa de personal medical. Asa incat toata aceasta circulatie aproape haotica a celor care termina medicina cu rezultate foarte bune ar trebui sa ne faca sa ne gandim ca deficitul de doctori care exista in zonele din vestul Europei, acolo unde sunt chemati ai nostri, va fi si la noi, dupa foarte scurt timp", apreciaza rectorul UMF.
  • "In aceasta situatie, sigur ca statul, sau cei care au obligatia in domeniul asigurarii sanatatii populatiei, trebuie sa se gandeasca si la faptul ca oamenii acestia trebuie intr-un fel tinuti pe loc. Ca sa ii tii pe loc, mai ales in conditiile in care unii dintre ei sunt valorosi, trebuie sa le oferi posibilitati de dezvoltare asemanatoare celor oferite in alte puncte ale comunitatii europene. Si cred ca acest lucru va fi urmarit de catre autoritati", mai spune Florian Popa.

Intrebat cati tineri pleaca anual din tara dupa terminarea studiilor in domeniul medical, Florian Popa spune ca procentul este cuprins intre 4 si 8% dintre absolventi. El este de parere ca faptul ca romanii din domeniu sunt apreciati in afara tarii demonstreaza faptul ca scoala medicala din tara noastra este inca buna.