Toate cele 6.999 de cazuri de gripa A/H1N1 au fost confirmate dupa metodologii standard utilizate la nivel european, iar pentru cele 122 de decese au fost efectuate necropsii la 98 de pacienti, in celelalte 24 de cazuri familiile refuzand procedura, a precizat, joi, Ministerul Sanatatii, informeaza Mediafax.

"Confirmarea infectiei gripale A/H1N1 a avut loc in laboratoare acreditate, prin metoda si tehnica de laborator, RT-PCR, recomandata de comunitatea europeana si utilizata in toate tarile Comunitatii Europene", se mai arata in comunicatul MS.

Ministerul Sanatatii (MS) a facut aceste precizari in urma unor informatii potrivit carora numarul deceselor cauzate de gripa A/H1N1 in Romania se ridica la sapte, si nu la 122, asa cum arata ultimul bilant al institutiei.

Potrivit acestor informatii, Ministerul Sanatatii ar fi anuntat, la solicitarea Organizatiei de Investigatii Jurnalistice, ca autopsiile nu au confirmat ca gripa noua a cauzat decesele. Astfel, din cele 122 de persoane decedate de gripa A/H1N1, doar 86 au fost supuse autopsiei si doar in sapte cazuri a fost confirmat decesul, cel mai probabil, din cauza gripei noi.

"Este regretabil ca, in aceasta perioada dificila pentru sistemul sanitar, contrar rolului sau, Ministerul Sanatatii este obligat sa raspunda la unele informatii eronate si tendentioase. (...) Raportarile zilnice privind numarul cazurilor de gripa diagnosticate cu A/H1N1, respectiv decesele inregistrate sunt prezentate cu intentia de a informa permanent populatia despre aceasta epidemie si nu de a o dezinforma", arata Ministerul Sanatatii intr-un comunicat emis joi seara.