Vaccinarea copiilor cu varste intre 10 si 16 ani impotriva gripei noi va incepe, in tara noastra, cel mai devreme in luna martie, afirma directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordachel. Cu toate ca initial ar fi trebuit sa inceapa la inceputul anului, Radu Iordachel spune ca debutul campaniei de vaccinare a copiilor a intarziat din cauza ca nu au fost gasiti suficienti subiecti care sa fie testati.

"Pentru ca vaccinul sa poata fi utilizat la copii este nevoie sa existe teste pe cel putin 50 de copii pentru fiecare grupa de vârsta. Acum avem in studiu 36 de copii, dar testele pentru grupa de vârsta 10-16 ani au fost oprite din cauza discutiilor din ultimele zile", a afirmat el, citat de Radio Romania.

Radu Iordachel a mai explicat ca studiile se fac in baza unor directive europene si sunt remunerate, astfel ca, in cazul adultilor, pentru prima perioada de teste care dureaza 21 de zile, acestia primesc 150 de euro, iar pentru urmatoarele sase luni, 200 de euro.

In cazul copiilor minori, acestia sunt inclusi in studiul clinic numai cu acordul ambilor parinti si nu pot fi racolati de pe strada sau din orfelinate, a spus Iordachel. Pentru primul interval de testare este alocata suma de 200 de euro pentru un copil, iar pentru a doua perioada inca 150 de euro.

"Toate aceste studii sunt fara beneficiu terapeutic, iar perioada de supraveghere medicala este de un an, timp in care primesc asigurare medicala", a mai spus Iordachel. Potrivit acestuia, pana in prezent nu au fost semnalate reactii adverse.

Testarea vaccinului pandemic Cantgrip pe copii a inceput in decembrie si este realizata de catre firma IFE Human Pharmacology, devenita intre timp Pierrel Research HP-RO, potrivit directorului Institutului Cantacuzino.

Geza Molnar, consilier al ministrului Sanatatii, a apreciat ca, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului va autoriza vaccinul Cantagrip la aceasta categorie de vârsta, ar putea fi vaccinati 30% dintre elevi.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Familiei a solicitat anterior Agentiei Nationale a Medicamentului si Institutului Cantacuzino sa explice care sunt procedurile legale de testare a vaccinului antiviral pe copii si cum sunt selectati minorii.

Solicitarea survine unor informatii aparute in presa, potrivit carora testarea vaccinului s-ar fi facut pe copii proveniti din familii sarace, contra unor sume de aproximativ 600 de euro.