Studiile clinice pentru vaccinarea impotriva gripei A/H1N1 la copii s-ar putea incheia la sfarsitul lunii februarie pentru grupa de varsta 10-16 ani, fiind inclusi in studiu 36 de copii, dar testele sunt blocate din cauza controverselor, a spus directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordachel, potrivit Mediafax.

"Pentru ca vaccinul sa poata fi utilizat la copii este nevoie sa existe teste pe cel putin 50 de copii pentru fiecare grupa de varsta. Acum avem in studiu 36 de copii, dar testele pentru grupa de varsta 10-16 ani au fost oprite din cauza discutiilor din ultimele zile", a precizat, miercuri, directorul Institutului Cantacuzino.

El a spus ca studiile se fac in baza unor directive europene si sunt remunerate, astfel ca, in cazul adultilor, pentru prima perioada de teste care dureaza 21 de zile, acestia primesc 150 de euro, iar pentru urmatoarele sase luni, 200 de euro.

In cazul copiilor minori, acestia sunt inclusi in studiul clinic numai cu acordul ambilor parinti si nu pot fi racolati de pe strada sau din orfelinate, a spus Iordachel. Pentru primul interval de testare este alocata suma de 200 de euro pentru un copil, iar pentru a doua perioada inca 150 de euro.

"Toate aceste studii sunt fara beneficiu terapeutic, iar perioada de supraveghere medicala este de un an, timp in care primesc asigurare medicala", a mai spus Iordachel. Potrivit acestuia, pana in prezent nu au fost semnalate reactii adverse.

El a precizat ca Institutul Cantacuzino nu a castigat bani din contractul cu Ministerul Sanatatii pentru realizarea vaccinului impotriva gripei pandemice si ca toate sumele au fost calculate foarte riguros. "Si inca nu am platit pentru studiile clinice, dar acestea se ridica la cateva sute de mii de euro", a precizat Iordachel.

Testarea vaccinului pandemic Cantgrip pe copii a inceput in decembrie si este realizata de catre firma IFE Human Pharmacology, devenita intre timp Pierrel Research HP-RO, potrivit directorului Institutului Cantacuzino. Firma IFE Human Pharmacology are autorizatie pentru realizarea testelor clinice din 2003, a fost aleasa prin licitatie conform legilor, fiind singurul ofertant. Aceasta este prima societate autorizata de Ministerul Sanatatii pentru efectuarea testelor clinice, a precizat Iordachel.