Pretul medicamentelor va creste de la 1 aprilie, deoarece prin legea bugetului de stat, cursul de schimb a fost stabilit la 4,25 de lei pentru un euro, in loc de patru lei, cum a fost in actul normativ din 2009, a declarat, luni, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, pentru Mediafax. Anuntul vine dupa ce, la inceputul anului 2010, mai multe medicamente romanesti s-au scumpit.

"Aceasta ajustare poate sa aiba loc numai in limita a ceea ce se schimba ca si curs valutar. Politica Ministerului Sanatatii nu vizeaza cresteri de preturi, dar prin legea bugetului pe 2010 este prevazut un curs valutar de 4,25 lei la un euro, fata de patru lei", a anuntat ministrul Sanatatii.

Cel mai mult se vor scumpi medicamentele aduse din Elvetia, din cauza aprecierii francului. In schimb, cele importate din Polonia se vor ieftini cu 11 la suta, gratie faptului ca leul s-a intarit fata de zlot. Majoritatea medicamentelor sunt importate si platite in euro, iar preturile vor fi calculate la un curs de 4,25 lei, in locul celui de patru lei folosit pana acum.

Sorin Popescu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, spune ca scumpirea nu ar trebui sa fie mai mare de 6%. Si medicamentele compensate vor costa mai mult, sunt de parere producatorii.