Noua taxa pe produsele fast-food propusa de Ministerul Sanatatii va fi perceputa incepand cu luna martie 2010 si impusa companiilor care produc, importa sau prepara produse tip fast food, de patiserie-cofetarie, snacksuri, chipsuri, precum si bauturi racoritoare. Cuantumul contributiei va fi stabilit prin negocieri cu firmele respective, potrivit Mediafax.

Taxa va fi platita de persoanele juridice care produc, importa sau prepara alimente nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar si cu aditivi alimentari.

In aceasta categorie vor fi incluse:

  • produsele tip fast food
  • produse de patiserie-cofetarie
  • snacksuri si chipsuri,
  • bauturile racoritoare, cu exceptia apei plate imbuteliate sau apei minerale imbuteliate si a sucurilor naturale proaspete din fructe si legume.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat, marti, ca intentioneaza sa introduca taxa pe fast-food, pentru sustinerea programelor nationale de sanatate.

Cseke a spus ca a cerut Comisiei de sanatate a ministerului o pozitie fata de aceasta propunere pentru a stabili cum pot fi aplicate aceste taxe. Ministrul a precizat ca va discuta si cu producarii si distribuitorii acestor produse in legatura cu modalitate aplicarii acestei taxe.

Lista completa a produselor alimentare considerate nerecomandate din cauza continutului crescut de sare, grasimi, zahar, precum si cu aditivi alimentari va fi aprobata prin hotarare de guvern, conform proiectului de lege care introduce taxa fast-food. Cuantumul contributiei va fi stabilit prin negocieri intre Ministerul Sanatatii si companii.

Ministrul Sanatatii a anuntat ca toti producatorii si distribuitorii de produse fast-food vor plati aceasta taxa, dar nu este foarte clar - din cauza lipsei legislatiei - daca produse precum pizza, saorma sau mititeii vor intra in aceasta categorie.

Pina acum, potrivit precizarilor facute de autorizati, e clar ca urmatoarele tipuri de afaceri vor fi impozitate:

  • marile lanturi de restaurante de tip fast-food (printre care se numara KFC, McDonalds, Snack Attack, Burger King etc)
  • producatori de bauturi carbogazoase ( printre care se numara Coca-Cola, Pepsi, European Drinks etc)
  • lanturile de patiserii (Fornetti)

Sumele colectate din aceasta sursa vor fi utilizate pentru finantarea cheltuielilor de sanatate si vor reprezenta venituri proprii ale ministerului de resort. Contributiile se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sanatatii incepand cu data de 1 martie 2010.

Taxa va trebui virata lunar pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care produsele au fost livrate sau comercializate pe piata interna, intr-un cont special deschis la Trezoreria Statului pe numele Ministerului Sanatatii.

Argumentatia prezentata in documentele Ministerului Sanatatii este ca, in Europa, din ce in ce mai multa lume este afectata de excesul de greutate si de obezitate, care sunt factori de risc pentru diabetul zaharat, tensiunea arteriala crescuta si moartea prematura, alimentatia sanatoasa si activitatea fizica reprezentand arii prioritare esentiale in cadrul politicilor UE in materie de sanatate publica.

"Alimentatia nesanatoasa duce la cresterea imbolnavirilor si implicit la cresterea cheltuielilor de sanatate, reducerea productivitatii, scaderea capacitatii de munca, scaderea calitatii vietii, scaderea sperantei de viata", se arata in act.