Ministerul Sanatatii vrea sa introduca taxa pe produsele fast-food similara taxei pe viciu, a anuntat marti noul ministru al Sanatatii, Attila Cseke. Incepand de marti, 5 ianuarie, pe site-ul Ministerului Sanatatii va fi in dezbatere publica proiectul de hotarare de guvern de introducere a taxei pe produsele fast-food.

Ce parere aveti despre masura Ministerului Sanatatii legata de noua taxa care va trebui platita de producatorii si distribuitorii de produse fast-food?

Similara taxei pe viciu, noua taxa va reprezenta un procent din vanzarea produselor fast-food, iar fondurile care vor fi colectate, vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derularii programelor de sanatate si a celor de investitii in infrastructura din sistem.

"In aceste zile am cerut Comisiei de nutritie a Ministerului sa stabileasca exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului. Vom avea intalniri cu producatorii si cu cei vizati de aceasta masura", a declarat ministrul Sanatatii, Attila Cseke.

"Similara taxei de viciu, noua taxa va reprezenta un procent din vanzarea produselor fast food, iar fondurile pe care le vom colecta vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derularii programelor de sanatate, dar si a celor de investitii in infrastructura din sistem", a declarat ministrul.

Ministerul Sanatatii a anuntat ca taxa va fi aplicata si producatorilor si distribuitorilor de bauturi carbogazoase, de dulciuri si alte produse considerate fast-food.

Prin produse alimentare nesanatoase "se intelege un aliment cu un aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii, ca grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari, in detrimentul compusilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale", potrivit legii pentru o alimentatie sanatoasa.

Taxa pentru producatorii si distribuitorii de produse fast-food este perceputa si in unele tari ale Uniunii Europene (Franta, Germania, Marea Britanie), a mai spus oficialul.