Campania de vaccinare impotriva virusului AH1N1 a inceput, vineri, la Institutul Matei Bals din Capitala. Primul vaccin din Romania a fost administrat secretarului de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel, informeaza Mediafax. "Vaccinul este o stiinta care insumeaza ani de studii si de cercetare, iar Institutul Cantacunzino produce de 20 de ani vaccin antigripal, Romania fiind in primele 11 tari ale lumii care fac aceasta imunizare", a explicat Streinu-Cercel.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii a subliniat ca vaccinul este sigur si bine tolerat. Acesta contine "tulpini moarte si nu virus activ si de aceea nu exista risc pentru sanatate". Spre deosebire de vaccinul impotriva gripei sezoniere, acesta are o singura tulpina, si nu trei, a continuat Cercel.

Vaccinul este contraindicat persoanelor care sunt alergice la oua sau care au alergii la diverse produse sau alimente. In astfel de cazuri, daca se imbolnavesc, li se administreaza tratament antiviral, a explicat medicul.

Ministerul Sanatatii a anuntat joi ca demareaza campania de vaccinare impotriva virusului gripei de tip nou. In urma cu o zi au fost livrate primele 250.000 doze de vaccin pandemic de la Institutul Cantacuzino, producator al vaccinului, catre directiile de Sanatate Publica din zonele cu focare (Bucuresti si regiunea Moldova).

Pana la inceputul saptamanii viitoare, vor fi livrate si celelalte 1.090.000 doze de vaccin catre restul judetelor, informeaza Ministerul. Intr-o prima faza, va fi vaccinat personalul din prima linie, respectiv cel medico-sanitar si cel care asigura securitatea nationala si locala, urmand ca, ulterior, sa fie imunizate si celelalte categorii la risc – elevi de liceu, studenti.