Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat pentru HotNews.ro ca este necesara o patrundere mai puternica pe piata a medicamentelor generice, acestea fiind echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale caror patente au expirat. Chiritoiu a mai spus ca trebuie schimbat cadrul legislativ privind procedura de licitatii pe piata medicamentelor, astfel incat "sa o facem mai concurentiala". Consiliul Concurentei are in desfasurare mai multe investigatii asupra firmelor de pe piata medicamentelor, acestea fiind banuite de "cartelizare".

"Trebuie sa nu uitam insa, aici Comisia Europeana a fost interesata, la penetrarea scazuta a medicamentelor generice. Genericele pot fi copii ale medicamentelor si odata ce ies de sub patent ele pot fi copiate de altii. Sunt mult mai ieftine decat produsele originale. CE doreste sa vada o patrundere mai puternica a produselor generice", a declarat Bogdan Chiritoiu. Potrivit acestuia, medicamentele generice sunt mai ieftine si astfel ar fi un avantaj atat pentru pacienti cat si pentru institutiile care suporta costurile de sanatate. "Este un lucru la care trebuie sa ne uitam si noi in tara sa vedem cum putem sa crestem aceasta penetrare a genericelor pe piata noastra si asta are legatura si cu licitatiile", a precizat Chiritoiu.

In ceea ce priveste licitatiile, presedintele Consiliului Concurentei considera ca trebuie schimbata legislatia astfel incat sa nu mai poata fi restrictionat accesul unor distribuitori. "Pe baza cazurilor precedente ne uitam la procedura de licitatii pe care am vrea sa o facem mai concurentiala, in sensul de a nu restrictiona accesul anumitor distribuitori, de a nu permite firmelor producatoare de medicamente sa selecteze distribuitorii care pot sa participe la licitatii", a precizat Chiritoiu.

Presedintele Consiliului Concurentei a mai declarat ca riscurile de incalcare a legii concurentei sunt mai mari pe piata medicamentelor avand in vedere ca este un sector care lucreaza mult cu statul. "Medicamantele sunt iar o saga fara sfarsit, este o piata importanta, o piata in care este amestecat si statul. Si atunci sansasele de a avea incalcari ale legii concurentei sunt mai mari cand ai de-a face cu sectoare care lucreaza cu statul", a precizat Chiritoiu.

Consiliul Concurentei are in lucru o investigatie pe piata medicamentelor. Chiritoiu a precizat ca au fost gasite pana acum indicii de incalcare a legii si de aceea au mai fost deschise patru investigatii speciale. Cei patru producători vizaţi, la sediile cărora s-au efectuat inspecţii inopinate, sunt Bayer SRL (societate românească membră a grupului Bayer, importator direct în România al produselor Bayer Consumer Care), Baxter AG (societate din grupul Baxter Elveţia, grup specializat în tratamenul unor boli complexe cum ar fi hemofilia, afecţiuni imunologice, afecţiuni ale rinichilor, boli infecţioase, traume), Belupo Pharmaceutical & Cosmetics d.d., companie care comercializează produse medicamentoase detinate sistemului cardiovascular, precum şi pielii, fiind a doua companie farmaceutică ca mărime din Croaţia) şi Sintofarm SA ( producător român care realizează o serie de medicamente generice destinate sistemului nervos central şi sistemului musculo-scheletic).