Pandemia de gripa A/H1N1 nu se va termina mai devreme de primavara anului 2011, avertizeaza directorul Directiei de Sanatate Publica si Management Sanitar, Cristian Vladescu. Acesta recomanda sa nu mergem pentru o raceala banala la spital, de unde ne puteam intoarce cu o infectie spitaliceasca mai grava.

"Cred ca in Romania s-a reusit destul de bine izolarea bolnavilor, nu este totusi un cataclism ce se petrece acum. Cei care se prezinta la spital cu raceli obisnuite risca sa ia infectii spitalicesti, mai puternice decat cele obisnuite. La nivel global, din totalul pacientilor infectati, doar intre 1-10% ajung la spital. Dintre acestia, sub 10% necesita spitalizare", a explicat pentru NewsIn dr. Cristian Vladescu.

In ceea ce priveste vaccinul pandemic ANTIGRIP, Institutul Cantacuzino are capacitatea de a fabrica toate vaccinurile necesare, care nu difera de cele produse in orice alt laborator din Europa.

"Procedurile de testare sunt similare cu ale tuturor tarilor din UE, de aceea este important sa dureze strict atat cat cer prevederile din legislatia europeana, de la ANM. Tulpina virusului respectiv este produsa in afara Romaniei, dar vine cam in acelasi timp la toate laboratoarele din Europa. Franta, una dintre tarile cu cele mai mari laboratoare din lume, va elibera pe piata vaccinul pe 12 noiembrie, nu la foarte mare distanta de noi, pana la urma. In Romania vaccinul va fi pus la dispozitia publicului in ianuarie 2010. Se pot urgenta, cel mult, procedurile birocratice care tin de producerea vaccinului, in niciun caz nu se poate scurta perioada de testare", a adaugat Cristian Vladescu.