Adrian Streinu Cercel induce un sentiment de panica in populatie, a declarat marti, la Realitatea FM, Virgil Paunescu, consilier prezidential pe sanatate.

"Filmul acesta seamana cu ceea ce s-a intamplat la gripa aviara - se iese zilnic in conferinta de presa, a mai murit o gaina, a mai cazut o cioara" si s-au achizitionat cantitati mari de dezinfectant pentru drumuri, neglijand faptul ca "pasarile au prostul obicei sa zboare si nu sa mearga pe drumuri", a explicat el.

In opinia sa, prof. Streinu Cercel "atata timp cat nu a fost secretar de stat era indreptatit sa apara sa spuna aceste lucruri" dar, cand este "practic" ministrul Sanatatii, "trebuie sa lase pe altii sa explice", deoarece "induce un sentiment de panica".

"Atat de la Ministerul Sanatatii cat si de la Institutul Cantacuzino am primit in scris ca exista in stoc 1.300.000 de doze de vaccin. Problema care ramane cu acest vaccin e ca are nevoie de autorizatie de la Agentia Medicamentului, care a dat initial ca data de eliberare a autorizatiei data de 26 noiembrie. De a doua zi dupa eliberarea autorizatiei poate incepe vaccinarea", a afirmat Paunescu.

Vaccinul este eficient si are efecte secundare minore iar severitatea acestei gripe este chiar mai mica decat cea a gripei sezoniere. Rata de spitalizare este sub 1%, iar mortalitatea este una aproape la fel ca si cea din gripa obisnuita, adauga consilierul prezidential.

'Romania nu va importa niciun vaccin'

Presedintele Traian Basescu face apel la calm si sustine ca in Romania nu exista o criza a vaccinurilor impotriva gripei porcine. Basescu a declarat, luni, la o intalnire cu presa locala, la Palatul Cotroceni, ca, in opinia sa, nu este necesar ca Romania sa importe doze de vaccin impotriva virusului A/H1N1 si a sustinut ca Institutul Cantacuzino are deja un milion de doze.

Presedintele l-a criticat pe secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Streinu-Cercel, dupa ce acesta afirmase ca propagarea virusului gripei noi ar impune importul de doze de vaccin.

"M-a alertat declaratia secretarului de stat Streinu-Cercel, care pravalea apocalipsa peste Romania si impunea importul imediat de vaccin antigripal. Romania nu va importa niciun vaccin, avem in acest moment la Institutul Cantacuzino un milion de doze, iar in zece zile putem avea inca un milion. Doar opt tari din Europa produc acest vaccin, iar Romania este una dintre ele", a spus seful statului.