Gripa AH1N1 imbolnaveste din ce in ce mai multi romani, in ultimele 72 de ore au fost confirmate 128 de noi cazuri in toata tara. Ministerul Sanatatii si Organizatia Mondiala a Sanatatii atentioneaza populatia sa respecte recomandarile medicilor cu privire la gripa noua.

  • Nasul si gura vor fi acoperite cu batista personala in timpul stranutului sau al tusitului. Batistele personale nu se imprumuta;
  • Mana nu va fi dusa la ochi sau la gura decat dupa ce a fost spalata cu apa si sapun;
  • Se vor evita pe cat posibil aglomeratiile;
  • Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezinta semne clinice evidente de afectiuni acute respiratorii (febra, tuse, stranut, ochii congestionati etc.);
  • Persoanele care prezinta simptome asemanatoare gripei se vor izola de restul familiei si se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice;
  • Medicamentatia pentru tratarea gripei noi va fi administrata numai de medic, Ministerul Sanatatii avertizeaza ca populatia sa nu sa se trateze singura ci sa se prezinte la medic.

Elevii, studentii si profesorii care prezinta simptome de imbolnavire cu virusul gripal de tip A/H1N1 trebuie sa stea acasa, recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In caz ca intr-o regiune se constata un numar mare de imbolnaviri, scolile ar trebui inchise pentru a limita raspandirea bolii, recomanda OMS.

Scolile trebuie insa sa promoveze igiena respiratorie si a mainilor si sa puna la dispozitie spatii pentru izolarea elevilor care prezinta simptome de imbolnavire, recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Nu exista insa recomandari specifice privind inchiderea scolilor care pot fi aplicate in toate situatiile. Masura poate fi aplicata ca masura de prevenire doar daca autoritatile o considera necesara, precizeaza OMS.

Inchiderea scolilor ca masura retroactiva, in caz ca s-au semnalat cazuri de imbolnaviri intr-o regiune, trebuie utilizata in prima faza a raspandirii virusului - cand sub 1% din populatie s-a imbolnavit, recomanda OMS. Daca scolile sunt inchise dupa ce virusul s-a raspandit la peste 1% din populatie, inchiderea scolilor nu va mai avea efectul scontat.

Simptomele infectiei cu virusul gripal A/H1N1 sunt asemanatoare cu cele ale virozelor respiratorii: rinoree, jena in gat, febra de peste 37 grade, stare generala proasta.