Cel putin patru persoane au murit in Ucraina in urma infectiei cu virusul H1N1, unde epidemia s-a extins, a anuntat secretarul Consiliului securitatii nationale, in conditiile in care precedentul bilant vorbea despre un singur mort.

Initial, Ucraina anuntase "cel putin" un caz mortal de gripa H1N1. Anuntul fusese facut vineri de Ministerul ucrainean al Sanatatii, in contextul in care panica a crescut in vestul tarii, dupa ce 30 persoane au murit de pneumonie de origine necunoscuta, transmite AFP.

"Un caz de gripa porcina este confirmat", din randul celor 30 de oameni decedati, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Ludmila Gordon, in timpul unei conferinte de presa sustinute la Kiev. Pentru celelalte 29 de decese, este dificil de stabilit un diagnostic, pentru ca s-au prezentat la medic prea tarziu pentru efectuarea unor analize concludente.

"Putem spune astazi ca Ucraina a intrat in zona epidemiei de gripa H1N1", a declarat ministrul Sanatatii, Vassyl Kniazevitch.

UPDATE: Premierul ucrainean anunta inchiderea scolilor si anularea intrunirilor publice

La cateva ore dupa anuntul facut de Ministerul Sanatatii de la Kiev, premierul ucrainean Iulia Timosenko a declarat ca toate unitatile scolare vor fi inchise si toate intrunirile publice vor fi anulate in tara, pentru trei saptamani, din cauza pandemiei de gripa porcina.

"Incepand de astazi, toate unitatile scolare din Ucraina - fie ca sunt publice sau private - sunt in vacanta pentru trei saptamani", a anuntat Timosenko, in deschiderea reuniunii de urgenta a consiliului de ministri. "Vom introduce un regim special de circulatie, pentru a limita deplasarile cetatenilor dintr-o regiune in alta, atunci cand nu este vorba despre o urgenta", a continuat premierul.

In total, 37.900 de persoane au fost diagnosticate cu infectii respiratorii virale si 951 dintre ele sunt spitalizate.