Ministerul Sanatatii ia in calcul instituirea unui ordin care sa prevada limitarea numarului de intruniri publice, pentru a evita raspandirea virusului gripei porcine, a anuntat joi ministrul interimar al Sanatatii, Adriean Videanu, potrivit NewsIn.

Adriean Videanu a tinut sa raspunda si la acuzatiile fostului ministru al Sanatatii, Ion Bazac, care a sustinut ca autoritatile nu ar fi luat masurile necesare impotriva virusului, iar consecinta este numarul mare de imbolnaviri, dupa ce Adriean Videanu a preluat portofoliul Sanatatii.

  • "Daca domnul Bazac a spus acest lucru (ca Ministerul Sanatatii nu ia masurile necesare combaterii virusului AH1N1 - n.r.), inseamna ca s-a acuzat pe dansul pentru ca nu am facut altceva in cele 10 zile decat sa continui ceea ce a inceput dansul. Daca la 12 zile dupa ce a plecat constata ca s-au facut gresit acele lucruri, s-a contrazis pe dansul in tot ceea ce a facut", a declarat Adriean Videanu.

Fostul ministru al Sanatatii, Ion Bazac, declarase, joi dimineata, ca autoritatile nu iau masurile necesare pentru combaterea noii gripe, nerespectandu-se astfel Planul National de combatere a pandemiei, aprobat de Guvern.

  • "Din pacate managementul public si politic se canalizeaza foarte mult pe campania electorala si uitam despre masuri care trebuie aplicate. Cer public oficialilor din Ministerul Sanatatii sa se adune si sa caute masurile pe care le-am lasat la Ministerul Sanatatii si sa utilizeze mecanismele stabilite si resursele care au fost alocate", a afirmat Ion Bazac.
  • "Le reamintesc ca exista o Hotarare de Guvern de punere in aplicare a Planului National de pandemie, in care am inclus achizitionarea a peste 1,3 milioane de doze de antivirale, echipamente de protectie personala si substante dezinfectante pentru copiii din scoli. Nu au fost achizitionate pana acum. Faptul ca vaccinul va fi disponibil curand nu trebuie sa-i faca sa rasufle usurati, pe ei sau pe noi toti. In programul national de combaterea pandemiei existau cantitati de dezinfectanti care trebuiau folosite in scoli pentru copii, aceste cantitati, pentru care erau resursele alocate nu au fost achizitionate nici acum", a adaugat fostul ministru al Sanatatii.
  • Ion Bazac a mai afirmat ca la cum "evoluaza deciziile in autoritatea centrala", se asteapta ca "urmatorul pas sa fie limitarea intrunirilor publice, concerte, competitii sportive, chiar si mitinguri electorale. Acest pas este insa gresit, ar fi o masura fara precedent si disproportionata in acest moment, mai ales ca nici in SUA, unde sunt peste 1.000 de decese si s-a declansat starea de urgenta sanitara, o asemenea masura nu se aplica".