"Pacientul are dreptul de a accepta sau a refuza o anumita manevra medicala, ma refer aici la orice vaccin, orice tratament, orice interventie chirurgicala. Este o practica europeana veche, la noi este mai noua," a declarat Rodica Tanasescu, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie, la emisiunea Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW, de saptamana aceasta.

Asculta emisiunea Bucuresti punkt Bonn

Descarca emisiunea in format MP3

Rodica Tanasescu:

* Nu intotdeauna comunicarea dinspre Ministerul Sanatatii catre populatie a fost perfecta si nu e prima data. Probabil se considera ca este subinteles acest aspect.

* Pacientul are dreptul de a accepta sau a refuza o anumita manevra medicala, ma refer aici la orice vaccin, orice tratament, orice interventie chirurgicala. Este o practica europeana veche, la noi este mai noua.

* Nu este vorba de faptul ca pacientul isi asuma urmarile unui tratament, el este informat asupra unei manevre medicale.

* Pacientul ar trebui sa semneze si in cazul in care refuza un tratament ceea ce inseamna ca isi asuma responsabilitatea si in caz de imbolnavire.

* Consimtamantul informat al pacientului este firesc, si este firesc in cazul oricarui vaccin si a oricarei manevre.

* Riscurile imbolnavirii nu se refera atat la evolutia cazurilor de gripa zisa porcina pana acum pentru ca nu au fost cazuri nici foarte multe, nici foarte grave.

* Gripa clasica omoara anual mult mai multi bolnavi decat virusul AH1N1, dar asta nu inseamna ca nu exista un risc

* Exista o instabilitate genetica a acestui virus care ar putea duce la niste mutatii si in cazul acesta a unor boli mai serioase.

* Nu noi (medicii de familie) suntem cei care hotaram, noi suntem in acest sens executanti.

Robert Schwartz:

In Germania exista vaccinul, chiar sub doua forme; exista si o strategie, unii spun ca este o strategie dubla

Aceasta campanie de vaccinare a populatie incepe luni, 23 octombrie

Germania a comandat vaccinuriimpotriva gripei porcine in valoare de 600 de milioane de euro

Mass media a descoperit ca politicienii - incepand cu cancelarul Germaniei, functionarii publicii si militarii urmeaza sa fie vaccinati cu un alt tip de vaccin decat cel folosit pentru restul populatiei; acest tip de vaccin este considerat a fi mai usor de suportat de catre sistemul imunitar

Vaccinul destinat populatie contine acceleratori, adica elemnete care amplifica elemente ale vaccinului, dar care ar putea genera efecte adverse

Este vorba de o tactica foarte nefericita; este o pana politica, sper sa nu fie si o pana medicala

Ministerul de Interne a uitat sa spuna esentialul; nu se poate vorbi de o socitate impartita in cei buni si cei mai putin buni

Oricum, greseala e facuta. In opinia mea, este o pana grava de comunicare

Intre timp Angela Merkel a anuntat ca va fi vaccinata cu vaccinul destinat populatiei

Strategie de vaccinare nu da rezultatele scontante; dupa scandal, aproape 39 % dintre germani au declarat ca nici nu viseaza sa se vaccineze

Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" se transmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.

  • Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
  • Ştirile zilei la Deustche Welle Romania pot fi citite aici.