Toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, vor avea posibilitatea sa efectueze testul Babes-Papanicolau. Programul este gratuit si se va desfasura anual. Pana la sfarsitul acestui an, este estimata testarea unui numar de 200.000 de femei.

Programul a fost elaborat in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si are ca obiectiv principal reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora. Prin implementarea unui astfel de program, autoritatile sanitare urmaresc, in primul rand, depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile si indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate. Se are in vedere cresterea gradului de informare a populatiei, pentru adoptarea unui stil de viata sanatos si utilizarea programelor de preventie.

Nu vor intra in program femeile care prezinta absenta iatrogena a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin.

De asemenea, testarea se va opri si la femeile care au implinit varsta de 64 de ani, daca la ultimele 3 examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normale.

Programul de testare gratuita a femeilor va fi coordonat de doua unitati nationale de management, organizate la nivelul Institutelor Oncologice "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucuresti si "Prof. dr. I. Chiricuta" din Cluj Napoca si de inca 41 unitati de management judetene, aflate in subordinea celor doua unitati nationale.

In cadrul programului au fost selectate, pana in prezent, un numar de 2.531 cabinete medicale de asistenta primara si alte 351 cabinete de specialitate de obstetrica ginecologie de la nivelul tarii, perioada de contractare fiind in plina desfasurare.

Pasii urmati de pacienta pentru realizarea testului sunt foarte simpli:

  • pacienta se prezinta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la preventia bolii. Tot aici se va stabili si daca se poate incadra in program;  
  • medicul de familie va informa pacienta si o va trimite catre un cabinet medical de specialitate obstetrica-ginecologie pentru consultatie medicala de specialitate obstetrica-ginecologie, recoltare si fixare a materialului celular cervico-vaginal;
  • materialul va fi trimis catre laboratoarele de analize, rezultatul testului fiind transmis inapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.

Pentru serviciile realizate in cadrul acestui program, cabinetele medicale de familie, cele de specialitate obstetrica-ginecologie vor incheia contracte suplimentare cu casele de asigurari de sanatate.

In acest an, programul de screening are un buget alocat de peste 54 milioane de lei, din fondurile Ministerului Sanatatii.