Elevii scolilor in care vor fi confirmate minimum 3 cazuri de gripa porcina vor fi trimisi acasa timp de o saptamana, pentru a evita raspandirea virusului, a decis Ministerul Sanatatii. Pe de alta parte, elevii unei clase in care este confirmat un singur caz de imbolnavire vor lua, de asemenea, vacanta o saptamana si vor fi izolati.

Masurile fac parte din planul special de monitorizare, prevenire si actiune in cazul imbolnavirilor cu virusul A/H1N1 in unitatile de invatamant, pus la punct de Ministerul Sanatatii.

Potrivit ministerului, strategia pe care se axeaza planul vizeaza reducerea la maximum a imbolnavirilor pana la demararea campaniei de vaccinare din decembrie si actiuni rapide pentru limitarea raspandirii virusului in scoli pe toata durata pandemiei.

Masurile cuprinse in planul Ministerului Sanatatii:

  • Unitatile de invatamant isi vor organiza Comitete de gripa care vor fi responsabile cu informarea si educarea parintilor si a elevilor privind preventia imbolnavirii, cu monitorizarea si raportarea cazurilor cu simptome ale afectiunilor respiratorii  si cu aplicarea de masuri in cazul suspiciunilor de infectare cu AH1N1.
  • In fiecare zi, unitatile scolare sunt obligate sa realizeze chestionarea elevilor si evidenta simptomelor respiratorii. Cazurile cu astfel de simptome sunt raportate Comitetului de gripa, izolate si consultate de catre medicul scolar (sau, in lipsa acestuia, de catre medicul de familie ce are in arondare scoala respectiva), care confirma sau infirma simptomele si contextul epidemiologic (a calatorit sau a luat contact cu persoane care au calatorit in tari care a raportat prezenta AH1N1). In cazul indeplinirii celor doua conditii, se anunta DSP judetean, care aplica masurile standard in cazul suspiciunilor de imbolnavire cu AH1N1 (preluare, testare si internare sub tratament antiviral in urma confirmarii de laborator).
  • In cazul aparitiei de cazuri de imbolnavire in randul cadrelor didactice, acestea au obligatia de a anunta conducerea unitatii de invatamant si de a se prezenta la medicul de familie/spitalul de boli infectioase pentru diagnostic si conduita terapeutica.
  • In perioada 15 - 30 septembrie 2009 fiecare scoala va organiza intalniri cu parintii pentru a li se prezenta masurile care trebuie respectate pentru prevenirea imbolnavirilor in unitatea de invatamant, precum si ore de dirigentie destinate informarii si educarii elevilor. DSP judetene vor distribui catre Inspectoratele Scolare materiale informative pentru elevi, parinti si cadre didactice privind gripa si masuri de prevenire.