Din 2010, modul de desfasurare a examenului de rezidentiat se va modifica. Ministerul Sanatatii a anuntat ca modificarile vor permite largirea bazei de pregatire pentru toti absolventii facultatilor de medicina. DoctorH a stat de vorba cu Clara Matei, presedintele executiv al Asociatiei Medicilor Rezidenti din Romania (AMRR) despre modificarile aduse de minister.

Modificarile aduse de Ministerul Sanatatii in organizarea examenului de Rezidentiat

  • toti absolventii facultatilor de medicina vor putea sa obtina dreptul de libera practica dupa terminarea unui stagiu de pregatire de 3 ani, in conformitate cu normele europene.
  • incepand cu 2010, noul sistem de pregatire prin rezidentiat va permite tuturor celor 2 300 de absolventi ai facultatilor de medicina din Romania sa poata avea drept de libera practica si sa se pregateasca in diferitele specialitati necesare desfasurarii in bune conditii a actului medical.
  • examenul: proba scrisa si interviu
  • din 2010 se va renunta la testul grila in favoarea unei probe scrise si un interviu. Interviul va avea si rolul de orientare profesionala.
  • numarul locurilor scoase la concurs va fi corelat real cu necesarul de specialisti in fiecare domeniu, dar si cu posibilitatile spitalelor clinice de a-i pregati.
  • se va infiinta Registrul Matricol National al Rezidentilor, pentru ca autoritatile sa poata urmari pregatirea profesionala a fiecarui absolvent de medicina. Registrul va fi coordonat de catre Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti.
  • in 2010, pregatirea in Rezidentiat se va face descentralizat in toate cele 12 centre universitare, pentru a micsora migratia medicilor intre diferite regiuni ale tarii.

HotNews.ro: De ce este nevoie de aceste modificari in organizarea Rezidentiatului?

Dr. Clara Matei: Orice ministru care vine la putere doreste sa faca niste modificari. Glumesc. Unele modificari sunt chiar benefice, cu altele nu sunt de acord. Interviul si descentralizarea mi se par lucruri bune. Un student care sustine examenul de rezidentiat este foarte util sa fie orientat profesional si sa se tina cont de activitatile pe care le-a facut de-a lungul facultatii. Medicina este o facultate atipica comparativ cu alte facultati. Informatia pe care studentul o are, trebuie folosita nu numai la depozitare, dar si la integrare din punct de vedere clinic, iar un interviu cred ca poate sa spuna acest lucru.

In Statele Unite ale Americii dai un interviu si examene, examen scris si examene practice, iar ulterior exista un interviu ca sa poti fi incadrat pe o anumita specialitate. Este foarte bine venit.

Un punct bun, desi multi n-o sa fie de acord, este ca n-o sa mai ramana oameni pe dianafara. Era foarte problematic sistemul pana acum, deoarece dintr-o greseala, din cate am inteles, nu aveam dreptul de libera practica. Dupa rezidentiatul din 2010, nu vor mai ramane oameni in afara sistemului, se vor putea integra pe medicina de familie. Acest lucru este benefic pentru migratia fortei de munca, desi aceste puncte nu pot fi sustinute fara mariri salariale, si nu numai, dotari in spitale, etc.

Un aspect negativ este cel legat de subiectele redactionale. Era mult mai util un examen grila, decat un examen cu subiecte redactionale. De ce spun asta? Un examen cu subiecte redactionale nu poate sa acopere o materie vasta cum este cea a celor 6 ani de facultate. Un examen scris nu poate sa acopere o materie de 300 de pagini, sa nu mai vorbim de materie de 5.000 de pagini cum este materia de rezidentiat. Aceasta modificare va da nastere la subiectivism, deoarece nu poate fi intocmit un barem, sau sa fie un punctaj foarte bine stabilit. Fiind un subiect redactional, subiectivismul fie ca vrei, fie ca nu vrei, este acolo: o virgula, o conjunctie, fiecare fraza are importanta ei. Cred ca examenul grila era extraordinar si ar trebui sa ramana asa.

Noi o sa incercam sa scriem Ministerului Sanatatii ca asociatie, impreuna cu federatiile studentesti pe care o sa le si contactam, si o sa incercam sa modificam aceste aspecte. In momentul in care se da examen grila, candidatul cand iese din sala, stie exact in ce pozitie se afla. Grila este grila, grila perfecta cum ii spunem noi, ulterior se face comparatie dupa ce iesi din examen si vezi exact ce punctaj ai facut. Este mult mai obiectiv, spune mult mai multe despre ceea ce stii, te trece prin toata materia, fata de un subiect redactional care poate da nastere multor contestatii si multor controverse.

Cred ca problemele mai mari se vor isca cand va fi un examen scris

HotNews.ro: Care credeti ca vor fi problemele care vor aparea ulterior dupa organizarea rezidentiatului din 2010?

Dr. Clara Matei: Interviul care se va da. E normal ca si Universitatile de Medicina si Farmacie sa aiba un rol in organizarea rezidentiatului. Interviurile se vor tine cu profesori universitari din centrele universitare respective, care vor putea analiza mult mai bine decat ceva centralizat cum ar fi ministerul. Oamenii din minister au o alta pregatire fata de profesorii cu care noi am lucrat in timpul facultatii, astfel un interviu ar fi mult mai obiectiv daca ar fi sustinut descentralizat: studentul se duce in centrul lui universitar, poate fi orientat profesional, i se analizeaza cv-ul pe care l-a avut pe parcursul facultatii: un congres, un voluntariat, o lucrare publicata, de ce nu, toate pot cantari foarte mult la acest examen.

Pentru ca un examen grila sau scris e oarecum insuficient pentru a analiza munca din spate a unui om. De aceea sustin ca interviul e bine venit. Poate sa se nasca probleme in sensul in care lumea sa nu aiba incredere in acest interviu. Cred ca problemele mai mari se vor isca cand va fi un examen scris. Va lua foarte mult pana se va da rezultatul. Nu stiu cate costuri vor fi implicate, cati profesori vor fi implicati la corectare. Oamenii trebuie sa se incadreze dupa vreo 2-3 luni, sa intre in sistem. Cel mai bine ar fi sa se ramana pe acest sistem cum era pana acum, grila si interviu. In niciun stat din lumea aceasta, la examenul de rezidentiat nu se mai organizeaza un examen scris, noi ne intoarcem cu 20 de ani in urma, ca pe vremea comunismului cand se dadea un examen redactional.

Nu mi se pare corect cum a procedat domnul ministru Bazac, trebuia sa ne invite pe toti la masa dezbaterilor

HotNews.ro: Colegiul Medicilor protesteaza si ei pentru faptul ca nu au fost consultati.

Dr. Clara Matei: Sunt de acord cu ei, nici noi nu am fost chemati la aceste dezbateri. Pe vremea fostului ministru eram chemati la aceste dezbateri, si noi si federatiile studentesti, si, din interior analizam impreuna aceste modificari. Nu mi se pare corect cum a procedat domnul ministru Bazac, trebuia sa ne invite pe toti la masa dezbaterilor.

Motivatia trebuie sa sune altfel: rezidentiatul se schimba pentru ca toti absolventii de medicina sa poata sa fie integrati in sistem

HotNews.ro: Cum comentati argumentul ministerului potrivit caruia modificarile aduse rezidentiatului se fac in primul rand pentru ca medicii sa nu mai fie nevoiti sa migreze in statetele Uniunii Europene pentru a-si exercita profesia?

Dr. Clara Matei: Motivatie e buna, dar cred ca ar fi trebuie sa sune altfel: rezidentiatul se schimba pentru ca toti absolventii de medicina sa poata sa fie integrati in sistem. la Stomatologie, dupa ce termini facultatea poti practica imediat. La medicina, in general nu poti practica daca nu esti integrat in acest sistem numit rezidentiat. De aceea e o masura buna. Sunt multi care spun ca nu li se pare normal ca toti care termina facultatea sa intre in sistem. Este normal ca dupa ce termini 6 ani de facultate sa ai acces la rezidentiat fie si medicina de familie, pentru ca deficitul e foarte mare in toata tara si poti da posibilitatea tuturor sa faca practica in sistemul romanesc si de ce nu sa ramana aici. Dar daca nu ii motivezi si financiar, nu vei avea cum sa stopezi migratia.

HotNews.ro: Ce alte modificari ar mai fi trebuit aduse?

Dr. Clara Matei: Trebuia sa nu se introduca subiectele redactionale, trebuia sa se schimbe bibliografia, sa ramana sistemul grila, eventual puteau fi mai multe intrebari. Cand ministerul a facut aceste modificari, au urmat modelul din Statele Unite unde se dau 3 examene: un examen din anii preclinici, un examen din anii cinici, un examen practic, si un interviu.