Trei din patru parinti isi expun copiii unui risc pe care nu il constientizeaza: ii lasa pe cei mici in soare, fara o protectie adecvata a ochilor. Expertii britanici avertizeaza ca o treime dintre parintii din Marea Britanie nu le cumpara copiilor ochelari de soare. Concluziile vin ca urmare a unui sondaj realizat de Colegiul de Optometrie, scrie BBC.

Dintre cei care isi protejeaza copiii, doar un sfert le cumpara ochelari de protectie de la firme specializate. Expertii recomanda folosirea ochelarilor cu lentile inchise si cu marcajul european CE. Persoanele cu ochi deschisi la culoare sunt cele mai expuse riscurilor, iar cele cu ochi albastri ar trebui sa poarte intotdeauna ochelari de soare, sustin expertii.

Razele ultraviolete pot afecta pe termen lung retina, la fel ca si lentilele prost realizate. Expunerile necontrolate sunt in stransa legatura cu cataractele si degenerescenta maculara legata de varsta. Mai mult, specialistii avertizeaza ca "ochelari ieftini", fara filtre UV, reprezinta un pericol mai mare decat lipsa oricarei protectii, pentru ca pupilele se dilateaza si lasa loc unor afectiuni mult mai grave.

Iar riscul este cumulativ: cu cat expunerea la razele ultraviolete este mai mare, cu atat riscurile cresc. "Nu trebuie ca ochelarii sa fie scumpi pentru a oferi o protectie buna, dar este important ca ei sa aiba insemnele CE (marcajul european)", a explicat Susan Blakeney, consilier la Colegiul de Optometrie.