Autoritatile din Franta pregatesc inchiderea scolilor, pentru a preveni o expansiune brutala a virusului gripei porcine. Discutiile pe marginea acestui subiect au inceput dupa ce ultimul bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a aratat ca 180.000 de oameni din intreaga lume au contactat virusul A (H1N1) si 1.462 au murit, din cauza acestuia.

Pentru ca inceperea cursurilor sa nu se transforme intr-un cosmar si sa nu dea nastere unei explozii a pandemiei, ministerul francez al Educatiei pregateste "inchiderea preventiva a tuturor unitatilor scolare", daca virusul devine violent, scrie cotidianul francez Le Figaro. Directorii institutiilor scolare au primit deja o circulara, in timp instructiunile finale vor fi anuntate miercuri, dupa sedinta comitetului interministerial de criza.

Decizia privitoare la inchiderea scolilor va fi luata de prefect, care a purtat deja discutii cu directorii institutiilor de invatamant, cu Ministerul Educatiei si cel al Sanatatii. Intr-o prima faza, masurile s-ar putea aplica local, pentru ca scolile sa fie inchise in toate orasele numai daca evolutia pandemiei este foarte rapida.

Ideea inchiderii institutiilor scolare este un subiect sensibil in Hexagon. In stadiul actual al virusului, care nu este foarte violent, autoritatile iau in calcul inchiderea pentru o saptamana a institutiilor amenintate. Masura a mai fost pusa in practica in luna iunie si "a fost eficienta", a declarat Claude Wachtel, specialist la secretariatul general al apararii nationale, organul care a elaborat planul de preventie.

Potrivit acestuia, epidemia a avansat mai putin in Franta decat in Marea Britanie, unde politica a fost mai putin drastica si vacantele mari au inceput mai tarziu. Pericolul il reprezinta faptul ca gripa se propaga extrem de repede printre copii. "Cei mici sunt rezervoare de virus. Ei sunt cei mai vulnerabili, transmit boala cel mai repede si sufera o perioada mai indelungata decat adultii", a explicat Claude Wachtel.

Discutiile survin la doua saptamani dupa ce Franta a inregistrat primul deces al unei persoane infectate cu gripa porcina. Autoritatile sanitare franceze au anuntat pe 30 iulie moartea unei tinere infectata cu virusul A(H1N1), precizand ca victima suferea deja de "o maladie grava, complicata de o alta infectie pulmonara severa".