10 cazuri noi de infectare cu virusul gripal AH1N1 au fost depistate de reteaua de supraveghere a bolilor transmisibile. Majoritatea sunt persoane care au calatorit in afara tarii, in spatiul comunitar.

Laboratorul de referinta pentru gripa din cadrul Institutului Cantacuzino a confirmat, pe 18 si 19 iulie, doua cazuri de imbolnaviri cu virusul A/H1N1. Prima persoana infectata cu virusul AH1N1 este un barbat de 29 de ani din Cernica, care a venit din Bulgaria in data de 12 iulie). Al doilea caz este un barbat de 36 de ani din Bucuresti, care a venit din Spania in 16 iulie. Ambii pacienti sunt internati in Institutul Matei Bals.

Pe 20 iulie, Institutul Cantacuzino a confirmat prezenta virusului AH1N1 in cazul altor opt persoane care au calatorit in afara tarii, in zone cu transmitere sustinuta:

  • Anglia: 4 cazuri - 3 copii de 11, 13 si 14 ani, care au fost in 2 tabere diferite in Anglia si o tanara de 30 ani, care a calatorit in scop turistic;
  • Spania: 3 cazuri - 1 copil de 11 ani, care a fost in vacanta cu parintii si alte doua tinere, de 24 si 37 ani (sotia barbatului de 36 de ani din Bucuresti, confirmat in 19 iulie), care au calatorit in scop turistic;
  • Franta si Spania: 1 caz - o fata de 18 ani, care a fost intr-o excursie prin Europa, vizitand Grecia, Elvetia, Franta si Spania.

Toti pacientii, cu exceptia copilului de 14 ani, sunt internati la Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals” din Bucuresti, sub tratament antiviral. Copilul de 14 ani sufera de astm bronsic si este izolat la domiciliu, sub stricta supraveghere a tatalui, medic pediatru.

Numarul total de cazuri inregistrate pana marti in Romania, este de 69.