Autoritatile din Marea Britanie se pregatesc sa vaccineze intreaga populatie impotriva virusului gripal A/H1N1, dupa ce, vineri, s-a constatat primul deces provocat de aceasta boala, la un pacient fara antecedente medicale, informeaza The Telegraph in editia online. Pana la 20 de milioane de persoane vor fi vaccinate in acest an, iar restul populatiei, anul viitor.

Decizia Serviciului National britanic de Sanatate (NHS) vine dupa ce, in urma cu doua zile, un barbat din Essex, care nu prezenta probleme de sanatate anterioare, a murit in urma infectarii cu A/H1N1, fiind primul caz de deces din insula in care este vorba exclusiv despre efectele virusului gripei porcine.

Un nou vaccin ar putea fi produs in numai cinci zile, iar oficialii din sanatate preconizeaza ca pana la 20 de milioane de persoane ar putea fi vaccinate pana la sfarsitul acestui an. Alte 90 de milioane de doze de vaccin, care sunt asteptate sa soseasca in Marea Britanie in urmatoarele saptamani, sunt asigurate pentru restul populatiei, care va fi vaccinata, cel mai probabil, anul viitor.

Guvernul britanic a comandat doze de vaccin pentru intreaga populatie, iar medicii au fost anuntati sa se pregateasca pentru una dintre cele mai mari campanii nationale de vaccinare din ultimii 50 de ani. "Daca virusul sufera mutatii, poate deveni mult mai periculos, si trebuie sa le oferi oamenilor imunitate", a explicat Peter Holden, un oficial din domeniul sanatatii.