Pe site-ul Centrului de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin, persoanele interesate pot adresa intrebari legate de virusul HPV la care raspund medicii specialisti de la Centrul National de Informare.

1. Din ce cauza apare cancerul uterin si cum se poate trata? Daca a fost depistat de curand care este solutia in acest caz?

Raspuns:

Cauza aparitiei cancerului de col uterin este infectia cu HPV tulpini oncogenice. Pentru lamurirea unor aspecte clinice legate de acest aspect adresati-va medicului ginecolog

2. As dori sa stiu daca exista vreo analiza de sange pentru a depista virusul.

Raspuns:

Diagnosticul infectiei cu HPV este pus in urma examenului de determinare a ADN-HPV- adica a prezentei acidului dezoxiribonucleic. Examenul citologic babes Papanicolau nu determina prezenta infectiei cu HPV ci numai modificari citologice datorate cel mai probabil unei infectii prezente sau anteriore cu HPV.

3. Infectia cu HPV poate sa apara doar in urma contactului sexual? Masturbarea poate duce la declansarea infectiei cu HPV?

Raspuns:

Pentru a se produce infectia cu HPV trebuie sa existe o sursa a virusului; daca initial ati avut contact cu zone genitale sau cutanate ale unui partener infectat este posibil.

4. Am 27 de ani si am fost infectata cu HPV, doctorul imi recomanda sa ma vaccinez, se mai poate vaccina dupa ce ai fost infectat cu HPV?

Raspuns:

Da, veti fi protejata de infectia cu alte tulpini de HPV, iar in eventualitatea foarte probabila ca organismul dvs. sa elimine infectia prezenta, veti fi protejata si de acest tip de infectie, daca ea este una de tipul celor prezente in vaccin.

5. Am varsta de 18 ani jumatate si mi-am inceput viata sexuala. As vrea sa stiu daca vaccinul imi va asigura protectie toata viata sau mai incolo voi face si alte vaccinuri?! Inainte de vaccin ar trebui sa imi fac un consult la ginecolog, nu? Si unde as putea sa imi fac vaccinul?

Raspuns:

Pentru moment studiile arata o durata a protectiei de peste 7 ani, iar diverse modele matematice sustin ca acesta protectie poate sa dureze 20 de ani. Pana in acest moment nu s-a stabilit necesitatea efectuarii unei doze suplimentare in afara celor 3 (in decurs de 6 luni) cuprinse in schema obisnuita de imunizare. Adresati-va medicului de familie sau ginecologului.

6. Cat a durat perioada de testare a vaccinului? Cand s-au facut primele vaccinuri? Se cunosc efectele secundare?

Raspuns:

Inregistrarea vaccinului ca si produs medical respecta toate normele in vigoare impuse de autoritatile medicale din toata lumea (FDA in SUA si EMEA in Europa). Inainte de a fi puse pe piata toate produsele farmaceutice cu prescriptie medicala sunt testate in mai multe tipuri de studii (eficacitate, siguranta etc) timp de 8-12 ani. In aceste studii au participat peste 50.000 subiecti umani, iar pana acum in lume au fost vaccinate peste 10 milioane de fetite si femei. In Romania, de la aducerea pe piata a acestor produse, s-au vaccinat peste 10,000 de fetite si femei. Toate efectele secundare sunt trecute in prospectul produsului.

7. Am o fetita de 11 ani care trece clasa a VI-a. Am vrut sa o vaccinez, dar pentru ca era in clasa a V-a nu s-a putut. Cum pot sa o vaccinez, unde sa ma duc?

Raspuns:

Campania de vaccinare se adreseaza fetelor din clasa a VI-a si a VII-a cu varste intre 12-14 ani. Sfatul nostru este sa asteptati si in functie de rezultatele acestei campanii, fiica dumneavoastra va beneficia de vaccinuri, probabil la anul.

8. Ce pret are acest vaccin? Se gaseste in farmacii?

Raspuns:

Vaccinul costa in farmacie intre 500 si 600 RON.

9. Daca vaccinul are eficienta sigura de 7 ani, iar fetele vaccinate au acum 13-15 ani, ce se intampla dupa varsta de 20-22 ani? Vor fi revaccinate? Atunci ele vor avea cu siguranta viata sexuala activa. Nu credeti ca acest vaccin confera protectie pe o durata prea scurta, cand multe dintre ele nici nu sunt active sexual? Si ce se intampla la varsta de 40 ani si dupa, cand cele mai multe cazuri de cancer de col uterin apar dupa 40 ani, conform materialului publicat de Centrul National de Informare?

Raspuns:

Studiile efectuate pana acum atesta clar o perioda de protectie de cel putin 7 ani. Modelele matematice de studiu ale anticorpilor indica posibilitatea unei protectii de 20 de ani. Au mai fost cazuri de vaccinuri (vezi vaccinul impotriva hepatitei B), in care initial s-a spus ca este nevoie de o alta doza peste 5 ani si apoi peste 10 ani, iar in final OMS a decis ca nu mai este nevoie de o doza de rapel. Daca protectia dureaza douazeci de ani, femeile nu vor contacta infectia in jurul varstei de 25-35 de ani cand incidenta infectiei cu HPV este maxima, prin urmare nu vor dezvolta infectie persistenta care sa evolueze in final catre cancer.

10. Eu stiam ca o infectie cu HPV nu se mai vindeca toata viata si ca odata contactat, virusul nu se mai poate trata. In ce sens este eliminata infectia de catre sistemul imunitar? [Alexandra]

Raspuns:

In multe dintre cazuri organismul uman reuseste sa faca fata infectiei cu HPV si sa o elimine. In anumite perioade cand imunitatea organismului este mai scazuta, lipsa de vitamine, stress, diverse boli asociate, infectii repetate, sistemul imunitar prin anticorpii pe care ii produce specific nu mai reuseste sa protejeze impotriva infectiei cu HPV, aceasta devenind persistenta si avand un potential de evolutie in timp.

Detalii la: www.informarehpv.ro

*sursa: Centrul National de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin